Odigrane monodrama “Đuka Begović” i predstava “Sokin i Bosina”

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras su se publici u okviru 19. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame predstavili Ernest Berec sa monodramom “Đuka Begović” Ivana Kozarca i beogradski “Zvezdara teatar” sa predstavom “Sokin i Bosina” Milice Konstantinović.

Glumica LJiljana Blagojević izrazila je zadovostvo interesovanjem publike za predstvu “Sokin i Bosina”, koja je na tragu komediografa Branislava Nušića i govori o sukobu mentaliteta i polova.

Glavna junakinja, koju tumači Blagojevićeva, je iz Žljebova kod Sokoca i dolazi u Beograd da posjeti sina, oženjenog Novosađankom.

“Igramo je već skoro sto puta i obišli smo ceo svet. Već sutra igramo u drugom gradu, a publika se gromoglasno smeje gde god da je igramo”, rekla je Blagojevićeva.

Ona je napomenula da joj je uloga koju tumači u predstavi “Sokin i Bosina” veoma bliska, jer je riječ o mentalitetu koji odlično poznaje pošto je riječ o ženi koja je naizgled i gruba, a na svojim plećima može da izdrži mnogo više nego što se od jedne žene očekuje.

Berec je izjavio novinarima da mu je izrazito zadovljstvo što se predstavio publici u Istočnom Sarajevu sa monodramom “Đuka Begović” naglašavajući da je riječ o veoma zreloj publici.

On je napomenuo da je još prije dvije godine imao namjeru da učestvuje na festivalu monodrame u Istočnom Sarajevu.

“Publika je pratila predstvu sa dozom kritičnosti, s obzirom da je riječ o bećarskom mjuziklu. Komad, odnosno inserte Đuke Begovića igrao sam još 80-tih. Prvi veliki mjuzikl nastao je u pozorišnoj sezoni u Virovitici 1998. godine u režiji Riharda Simonelija, što je bila velika predstava sa tamburaškim orkestrom”, rekao je Berec.

On je napomenuo da monodramu “Đuka Begović” u produkciji Kazališne udruge “Artalija” Vodice igra već petu godinu.

Publici u Istočnom Sarajevu sutra će se predstaviti Ivo Krešić monodramom “Otirač”, nakon čega će biti odigrana predstava “Poslednja pesma” u režiji Anite Panić.

U petak, 5. decembra, publika će moći da vidi Ivana Vidosavljevića u monodrami “Dnevnik jednog ludaka” i predstavu “Ko je ovde idiot” u kojoj igraju Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabeljić.

Završnog dana Festivala u subotu, 6. decembra, Vlado Kerošević izvešće monodramu “Krojcerova sonata” nakon ćega će biti odigrana predstava “Slavija tetra” iz Beograda “Karamazovi/sablasni eros”, u kojoj igra Mihajlo Miša Janketić.

Organizator Međunarodnog festivala malih scena i monodrame je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments