Odata počast ubijenim vojnicima JNA

0

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas su počast vojnicima nekadašnje JNA, ubijenim 1992. godine, odali članovi porodica stradalih, preživjeli zločina i zvaničnici Republike Srpske.

Učesnici obilježavanja ovog događaja, na mjestu stradanja vojnika JNA položili su ruže i maslinove grančice, te prislužili svijeće.

Prvi put ove godine sveštenici Mitropolije dabrobosanske služili su pomen ubijenim vojnicima na mjestu stradanja.

Jake snage pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo objezbjeđivale su ovaj skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/obiljezavanje-dobrovoljacka-ulica-april-2015/] width=[87] height=[87] title=[Odata počast ubijenim vojnicima JNA] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Tokom služenja parastosa došlo je do manjeg incidenta kada je nekoliko članova udruženja „Zelene beretke“ na mostu Drvenija, nedaleko od mjesta obilježavanja, razvilo zastavu takozvane Armije BiH.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Ministar Savanović je rekao da se danas obilježavaju 23 godine od stradanja nevinih i nedužnih mladića samo zato što su bili u legalnoj i legitimnoj vojsci bivše Jugoslavije.

„Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali prošlošću ne smijemo zarobiti našu budućnost. Mi ne živimo više u svijetu naših očeva, već u svijetu naše djece. Bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo“, poručio je Savanović.

Nakon vjerskog obreda, te polaganja cvijeća i paljenja svijeća, kolona autobusa, pod jakim obezbjeđenjem pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, krenula je nazad u Istočno Sarajevo.


(klik za uvećanje)

Obilježavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član /krnjeg/ Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare