Odata počast svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak je, u okviru obilježavanja 14. Februara, Dana boraca i Dana Boračke organizacije Republike Srpske, odao počast svim poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, te ponovo ukazao na težak položaj porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, kao i demobilisanih boraca.

Nakon polaganja vijenaca na Centralnom krstu vojničkog groblja na Vracama, gdje je služen i parastos za poginule srpske junake, Tuševljak je rekao novinarima da inicijative opštinske Boračke organizacije vezano za povećanje invalidnina i boračkog dodatka za sve kategorisane borce, nisu urodile plodom.

„Položaj demobilisanih boraca je veoma težak i smatram da predsjedik Republike Srpske i predsjednik Vlade Srpske treba tome da posvete posebnu pažnju. Mi se još uvijek oslanjamo na pomoć Opštine i grada Istočno Sarajevo i koristim priliku da se zahvalim načelniku Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću koji je za 50 nezaposlenih demobilisanih boraca odvojio jednokratnu novčanu pomoć“, izjavio je Tuševljak.

Zahvaljujući svima koji su došli da odaju počast poginulim drugovima, demobilisani borac Goran Močević je naglasio da im pomoć i podrška koju njegovi saborci i porodice poginulih dobijaju od Boračke organizacije, Opštine Istočno Novo Sarajevo i gradske uprave, mnogo znači.

„U proteklom ratu dva puta sam ranjavan. Danas nisam zaposlen i dobio sam plastenik koji mi mnogo znači. Zaposlili su mi suprugu i na kraju, kada sve sagledam, dobro je“, rekao je Močević.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić je, u ime Grada, čestitao svim opštinskim boračkim organizacijama i Boračkoj organizaciji Republike Srpske Dan boraca, koji je, pored 9. januara, Dana Republike Srpske ,najznačajniji datum u istoriji njenog stvaranja.

Ćosić je istakao da su borci stvorili Republiku Srpsku, od kojih je više od 21.000 poginulo, te da je danas prilika da im se, sa pripadnicima jedinica koje su držali liniju i branili narod i svoju Republiku na području Srpskog Sarajeva i Srpskog Novog Sarajeva, iskaže velika zahvalnost.

„Idućeg mjeseca, 16. marta, biće 25 godina od odlaska Srba sa teritorija koje su u ratu odbranjene i na kojima je poginulo 4.000 boraca. Ovo je način da se još jače zahvalimo njihovim porodicama i nasljednicima i, generalno, da pokažemo cjelokupnu brigu o Republici Srpskoj koji su oni stvarali“, naglasio je Ćosić.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što preživjeli borci nikada neće dozvoliti da se iskrivi istorija, koji će da prenesu ono što se zaista dešavalo na ovim prostorima, dokažu da nisu bili agresori nego čuvari i branioci svojih ognjišta i porodica.

„Istina može biti samo jedna, a zove se građanski rat u kojima su Srbi branili svoje, a u kojem su neki pokušavali da im nametnu neku svoju volju. Dan boraca je prilika da se sjetimo onih koji su dali svoj život za tu jednu istinu, za jednu Republiku Srpsku i siguran sam da ćemo ostati istrajni u borbi za ove datume i ljude, kao i obilježavanju onog što je značajno i sveto za Republiku Srpsku“, poručio je Ćosić.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić je istakao da zahvaljjući svim borcima Vojske Republike Srpske imamo svoju Republiku koja je stvorena i opstala, imamo teritoriju koja nam garantuje mir i stabilnost.

„Na tom putu mnogi su dali svoje živote i dijelove tijela, a naša obaveza je da svaki dan radimo na tome da njihova žrtva i hrabrost ne budu uzaludni. Danas se sjećamo svih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su junačkim pobjedama, sve nas odbranili i sačuvali“, rekao je Katić.

Ističući veoma dobru saradnju sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, Katić kaže na se trude da za sve inicijative boračke populacije nađu rješenje, dodajući da to ponekad ide teško i sporo, posebno kada se radi o zapošljavanju demobilisanih boraca i članova porodica poginulih.

„I tu napredujemo. Uz našu pomoć svake godine određen broj se zaposli. Na nedavnom sastanku sa Boračkom organizacijom dogovorili smo da, iako nije planirano budžetom, iznađemo sredstva za Spomen-sobu za sve poginule borce sa naše teritorije. Da li će Galerija `Kučanski` biti stalno mjesto za Spomen-sobu, zavisiće od sredstava potrebnih za njenu kompletnu rekonstrukciju i sanaciju. Ukoliko ne iznađemo dovoljno sredstava, u toku godine ćemo rekonstruisati njen dio koji će se odnositi na sobu za poginule borce“, izjavio je Katić.

Obilježavanje Dana Boraca i Dana Boračke organizacije REpublike Srpske, u Istočnom Novom Sarajevu jutros je počelo liturgijom u crkvi Svetog Đorđa na Vracama, kojoj su prisustvovali članovi opštinske Boračke organizacije, porodice poginulih boraca i predstavnici gradske i lokalne vlasti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare