Odata počast legendarnom komandantu Srđanu Kneževiću

0

Polaganjem vijenaca na spomenik na Palama i posjetom grobu u Tvrdimićima danas je odata počast Srđanu Kneževiću, bivšem komandantu specijalne jedinice Vojske Republike Srpske „Beli vukovi“ i zamjeniku načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, koji je ubijen 7. avgusta 1998. godine na Palama.

Vijence na spomenik na Palama su položili delegacija Vlade Srpske, na čelu sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, članovi porodice Knežević, predstavnici Udruženja „Beli vukovi“, kao i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, Pala i Istočnog Starog Grada.

Nakon toga, posjećen je Kneževićev grob na porodičnom groblju u selu Tvrdimići, gdje su prislužene svijeće.

Nekadašnji zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti /CJB/ Srpsko Sarajevo je 7. avgusta 1998. godine mučki ubijen na Palama pod još nerazjašnjenim okolnostima.

„Svi mi koji iskreno poštujemo lik i djelo Belog vuka, Srđana Kneževića, danas saosjećamo sa njegovom porodicom i saborcima koji već 14 godina tuguju za svojim legendarnim komandantom. Vjerujem da se tako osjećaju i svi oni koji su se hrabro borili za Republiku Srpsku i slobodu i ravnopravnost srpskog naroda“, izjavio je ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić nakon ceremonije polaganja cvijeća na spomenik u Palama.

On je naglasio da je borba za slobodu srpskog naroda u BiH bila teška i da je u toj borbi Srđan Knežević izašao kao pobjednik, junak i proslavljeni komandant.

„U toj borbi, Beli vuk nas je trajno zadužio, tako da ćemo ga se, na dan njegove tragične smrti, uvijek pominjati sa pijetetom i sjećati se njegovog junačkog djela“, poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, zaista je neobjašnjiva činjenica da ni nakon 14 godina od gnusnog ubistva još nisu otkrivene ni ubice ni nalogodavci zločina koji je počinjen nad Kneževićem i njegovom porodicom.

„Očekujemo da ruka pravde konačno stigne zločince za ovo nedjelo koje je počinjeno nad porodicom Knežević. Uvjeren san da će se to konačno dogoditi, jer se Beli vuk upisao u najsvjetlije stranice istorije Republike Srpske i kao takav zaslužuje naše puno poštovanje, i on i njegova porodica“, rekao je Đokić.

On je posebno razočaran činjenicom da ni ove kao ni prošle godine niko od zvaničnih predstavnika grada Istočno Sarajevo i opštine Pale nije prisustvovao obilježavanju 14 godina od ubistva Srđana Kneževića, iako predstavnici Udruženja „Beli vukovi“ tvrde da su uredno svima uputili pozive.

„Zvuči nevjerovatno, ali lokalne vlasti na Palama malo poštuju lik i djelo Srđana Kneževića. Mislim da je to neprimjereno i da bi oni trebalo da obrate više pažnje na njegovo i junačko djelo Belih vukova“, podvukao je Đokić.

Predsjednik Udruženja boraca „Beli vukovi“ Janko Šešlija ponovio je da su Kneževićevi saborci ogorčeni zbog nerada i nemara pravosudnih institucija, s obzirom da ni nakon 14 godina nisu otkrivene ubice i nalogodavci ubistva Belog vuka.

Šešlija je pozvao nadležne da malo više pažnje obrate na status bivših pripadnika ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske, od kojih većina nema stalno zaposlenje i svakodnevno je suočena sa neriješenim egzistencijalnim pitanjima, uprkos neizmjernoj hrabrosti i velikim žrtvama koje su za Srpsku dali tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nezadovoljstvo zbog nemara i nebrige nadležnih vlasti u opštini Pale, Republici Srpskoj i BiH izrazili su i Srđanovi sinovi Kosta i Nemanja.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/pomen_srdjan_knezevic_2012/] width=[88] height=[80] title=[Odata počast legendarnom komandantu Srđanu Kneževiću] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb88_] thumb_cache_dir=[thumbs88] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare