Odata počast herojima Rogosije

0

VLASENICA – Boračka organizacija opštine Vlasenica obilježila je danas 25 godina od pogibije 29 boraca Vojske Republike Srpske na uzvišenju Rogosija kod Vlasenice u napadu muslimanskih paravojnih snaga.

Memorijalnom skupu na stratištu na Rogosiji, uz predstavnike boračkih organizacija Vlasenice, susjednih opština i organizacija i udruženja Republike Srpske, te opštinskih vlasti, rodbine poginuli i građana, prisustvovala je počasna četa Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predvođena brigadirom Nedeljkom Kopuzom.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Spomenko Stojšić rekao je Srni da je na Rogosiji 26. septembra 1992. godine ubijeno i zvjerski masakrirano 29 pripadnika Vojske Republike Srpske, a 36 ih je lakše ili teže ranjeno.

On ističe da posebno boli ono šta su ubice uradile sa ranjenim i zarobljenim borcima.

„Iživljavali su se na razne načine, ubijali ih tupim predmetima, palili i odsijecali dijelove tijela… Sve je to dokumentovano i poznato. Ali, uprkos činjenicama, za zločin na Rogosiji još niko nije odgovarao, a sumnja i da će odgovarati“, rekao je Stojšić.

Počast poginulim junacima ove godine prvi put odala je i četa Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predvođena brigadirom Nedeljkom Kopuzom, koji je obraćajući se okupljenima naglasio da se treba duboko pokloniti poginulim ratnicima.

„Ovdje je pomiješan osjećaj tuge i ponosa, jer su ti mladi ljudi stvarali Republiku Srpsku i odbranili srpski narod“, rekao je Kopuz.

Skupu su i ove godine prisustvovali članovi vlaseničkog Biciklističkog kluba „KPL“ i Planinarsko-ekološkog društva „Acer“, koji su do petnaestak kilometara udaljenog uzvišenja na Rogosiji stigli biciklima, odnosno pješke, planinarskim stazama.

„Ovo je nešto što osjećamo kao dužnost i moralnu obavezu, jer su to naši poginuli sugrađani zaslužili. Mislim da trebamo svake godina da budemo tu na ovaj dan i vjerujem da ćemo i biti“, rekao je Srni predsjednik Biciklističkog kluba Željko Lukić.

Pred spomen-obilježjem poginulim borcima izveden je i prigodan poetski recital, koji su pripremili učenici Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare