Od sutra vakcinisanje protiv gripa

0

SOKOLAC, 26. NOVEMBRA /SRNA/ – Na Sokocu će od sutra u Domu zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ početi vakcinisanje protiv sezonskog gripa pacijenata koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, rekla je Srni direktor ove ustanove Adrijana Stanar.

Stanareva je naglasila da je sokolački Doma zdravlja prije dva dana dobio 240 četvorovalentnih vakcina protiv gripa.

„Prema trenutnim podacima sa kojima raspolažu timovi porodične medicine, nama je potrebno skoro 340 vakcina, a dobili smo 240, što znači da nam nedostaje oko 100 vakcina“, naglasila je Stanareva.

Ona je naglasila da će pacijente koji imaju pravo biti vakcinisani sve dok se ne potroše vakcine koje ova ustanova ima na zalihi.

Stanareva je izrazila nadu da će, ukoliko bude uvezen i drugi kontigent vakcina, Institut za javno zdravlje Republike Srpske distribuirati Domu zdravlja broj vakcina koje sada nedostaje kako bi svi pacijenti mogli dobiti tu uslugu.

Problem je, navela je ona, što zbog opšte epidemiološke situacije na tržištu nedostaje dovoljan broj ovih vakcina, zbog velike potraženje na svjetskom tržištu.

Prema njenim riječima, pravo na basplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa, koju finansira Fond zdravstva Srpske, imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od dijabetesa–insulin ovisni, lica sa hirurškim intervencijama na srcu, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a.

Pravo na besplatnu vakcinu imaju i djeca oboljela od cistične fibroze pluća i djeca koja su liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu.

Na istoj listi su i pacijenti oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze, pacijenti koji su završili sa prijemom hemoterapije i nemaju kliničke znake bolesti, lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, te zaposleni na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine.

Stanareva je podsjetila da je Dom zdravlja prošle godine dobio 180 vakcina protiv gripa i da je interesovanje za ovaj vid prevencije bilo znatno manje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare