Od početka godine oboljelo 613 osoba od zaušnjaka

0

U toku 2011. godine na području Sarajevsko-romanijske regije od zaušnjaka je ukupno oboljelo 613 osoba, dok je u prvih 19 dana oktobra oboljelo 178 osoba – izjavila je danas rukovodilac Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Istočno Sarajevo Senka Dimitrijević.

Ona je na konferenciji za novinare organizovanoj povodom aktuelne epidemije zaušnjaka istakla da je 119 osoba hospitalizovano, te da je više oboljelih osoba muškog pola, oko 62 odsto, dok je 38 odsto osoba ženskog pola.

“Prve slučajeve zaušnjaka smo imali u februaru, a u julu mjesecu se povećao broj oboljelih i tada su Dom zdravlja Pale i Dom zdravlja Istočno Sarajevo proglasili epidemiju. Od jula prema avgustu broj oboljelih se povećavao tako da smo u avgustu imali 127, u septembru 236, a u oktobru 178 oboljelih “, rekla je Dimitrijević.

Ona je dodala da najviše oboljelih 465 ili 76 odsto, ima na području opštine Pale.

Kada je u pitanju starosna dob, Dimitrijević je naglasila da je najviše oboljelih u uzrastu od 20 do 29 godina, 47 odsto, u uzrastu od 15 do 19 godina, 38 odsto, 8,7 odsto je oboljelih iznad 30 godina, dok mlađih od 14 godina ima 6,7 odsto.

“Ovo je oboljenje koje se javlja u mlađem uzrastu, tako da je ovo posledica jednog perioda nevakcinisanja protiv ovog oboljenja, a to je uzrast od 1990. do 1994 .godine koji nije primio prvu vakcinu protiv zaušnjaka. Ona se daje u drugoj godini života, i da bi vakcinacija bila kompletna mora se izvršiti i revakcinacija, koja se vrši u šestoj godini života, tako da ovi uzrasti od 1990. do 1994. godine vjerovatno nisu primili u tom periodu prvu vakcinu, a stariji uzrasti nisu primili revakcinaciju “, pojasnila je Dimitrijević.

Ona je dodala i da je najstarija osoba oboljela u ovoj epidemiji imala 94 godine.

“Epidemija je jedan vrhunac imala sredinom avgusta i polako je počela da pada, međutim sa početkom školske godine broj oboljelih je počeo da se povećava, tako da je ovaj epidemijski talas vrhunac doživio krajem septembra i početkom oktobra“, rekla je Dimitrijević.

Infektolog u bolnici Kasindo Žanka Eranović pojasnila je da su zaušnjaci akutna sistemska infekcija, te da je uzročnik virus mumsa.

“Inkubacija bolesti je 15 do 21 dan , a bolesnik je zarazan i prije pojave simptoma i znakova bolesti, nekih sedam dana prije, i po pojavi otoka žlijezda deset dana“, rekla je Eranović.

Ona je naglasila da je bolesnik zarazan sve dok se otok sa posljednje žlijezde ne povuče.

“Kod zaušnjaka virus mumsa uglavnom pokazuje afinitet prema napadanju žlijezdanog tkiva, prije svega to su zaušne žlijezde, pljuvačne, podjezične, a tako i druge egzokrine žlijezde našeg organizma. Česte su infekcije i centralnog nevnog sistema,“ pojasnila je Eranović.

Ona je dodala da bolest počinje opštom slabošću, malaksalošću, postepenim rastom temperature, a u pojedinim slučajevima bolest može početi i visokom temperaturom. Zatim dolazi do otoka zaušnih žlijezda i to je jedan karakterističan znak ove bolesti.

“Komplikacije su brojne – upale testisa, jajnika, žlijezda dojke, pankreasa i infekcija centralnog nervnog sistema“, navela je Eranović.

Direktor bolnice Kasindo Siniša Zubić istakao je da u ovom trenutku bolnica Kasindo može i kadrovski i po kapacitetu da odgovori ovom obimu epidemije.

“Ukoliko dođe do promjena u odnosu na sadašnje stanje moraćemo tražiti neke vanredne mjere, ali za sada smo u mogućnosti da sve adekvatno zbrinemo“, rekao je Zubić.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=YCokXrEwHLQ}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare