Od 2. Do 6. Decembra 19. Međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu od 2. do 6. decembra biće održan 19. Međunarodni festival malih scena i monodrame na kojem će biti prikazano pet predstava i četiri monodrame pozorišta iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Selektor Festivala LJubo Božović rekao je na konferenciji za novinare da će 2. decembra nakon otvaranja Festivala biti prikazana predstava „Generalna proba samoubistva“ Dušana Kovačevića.

Božović je naveo da će se 3. decembra publici predstaviti Ernest Berec sa monodramom „Đuka Begović“, a potom će biti prikazana predstava „Sokin i Bosina“ Milice Konstantinović.

Prema njegovim riječima, 4. decembra predstaviće se Ivo Krešić monodramom „Otirač“, nakon čega će biti odigrana predstava „Poslednja pesma“ u režiji Anite Panić.

„U petak, 5. decembra, publika će moći da vidi Ivana Vidosavljevića u monodrami „Dnevnik jednog ludaka“ i predstavu „Ko je ovde idiot“ u kojoj igraju Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabeljić“, kaže Božović.

Završnog dana Festivala u subotu, 6. decembra, Vlado Kerošević izvešće monodramu „Krojcerova sonata“ nakon ćega će biti odigrana predstava Slavija tetra iz Beograda „Karamazovi/sablasni eros“ u kojoj igra Mihajlo Janketić. Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala planirani su istog dana u 22.00 časa.

Božović je naglasio da je i ove godine bila velika ponuda predstava, ali da skuplje nisu mogli da dovedu jer imaju ograničena finansijska i tehnička sredstva, te je istakao da su i ovogodišnje kvalitetne.

„Nadam se da ćemo iduće godine, kada obilježavamo 20 godina Festivala, imati više sredstava i razumijevanja i da ćemo moći da dovedemo još kvalitetnije i skuplje predstave“, rekao je Božović.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je na konferenciji za novinare da će na Festivalu biti dodijeljene nagrade za najbolju predstavu i monodramu, kao i za najboljeg glumca i glumicu.

Prodaja ulaznica počinje danas, pa je za predstavu potrebno izdvojiti osam KM, a za monodramu pet KM.

Janković je istakao da će posjetioci za vrijeme trajanja Festivala moći da vide i izložbu slika Borka Močevića.

Predsjednik žirija Festivala je teatrolog Rade Simović, a članovi su direktor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić i direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo u kojem će biti odigrane sve predstave i monodrame.

Pokrovitelji su Ministarstvo prosbvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare