Oboren „spomen-krst“ na Zlatištu

0

Spomen-krst na Zlatištu, na području opštine Istočni Stari Grad, noćas je oboren, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo.

Iz CJB napominju da je policija, koja fizički nije čuvala spomen-krst, već je provodila pojačane mjere i aktivnosti radi sprečavanja eventualnih narušavanja javnog reda i mira, uočila da je krst noćas oboren.

U Centru kažu da oboreni spomen-krst ne ugrožava saobraćaj na toj dionici.

CJB Istočno Sarajevo će nadležnom tužilaštvu podnijeti službenu zabilješku u vezi sa ovim slučajem.

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji je trebalo da predstavlja privremeno obilježje kao znak sjećanja na stradale sarajevske Srbe, a u više navrata veći broj lica pokušao je da ga obori.

Skupština opštine Istočni Stari Grad je 28. novembra zatražila od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema opštinskog zahtjeva uklone spomen-krst na Zlatištu, a ukoliko to ne učine – uradiće to opština.

Načelnik ove opštine Bojo Gašanović rekao je ranije da je Skupština opštine Istočni Stari Grad dala rok predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske da uklone obilježje kako bi mogli da podnesu zahtjev za njegovo postavljanje.

Savez logoraša Republike Srpske ocijenio je da ova odluka opštine Istočni Stari Grad predstavlja „svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smiju biti iznad dužnog pijeteta i sjećanja na srpske žrtve“.

Iz Saveza logoraša Srpske saopšteno je ranije da nisu iznenađeni takvim odlukama i da su ih donijele strukture koje su od početka opstruisale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks kao znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments