Obnova tri devastirana paviljona na Tjentištu

0

FOČA – Obnovom tri paviljona na Tjentištu, koja je u toku, Nacionalni park „Sutjeska“ unaprijediće postojeće i dobiti nove turističke objekte, čime će smještajni kapaciteti biti povećani za više od 100 kreveta.

Od tri paviljona koja se obnavljaju, dva već decenijama nisu bila upotrebljiva, a sada će biti kompletno renovirana i dobiti moderno opremljene sobe i apartmane, dok se u paviljonu A sa 29 kreveta, koji je i ranije bio u funkciji, mijenjaju stolarija i namještaj.

Paviljon C, kapaciteta 30 ležajeva, obnavlja se sredstvima Vlade Srbije, a vrijednost radova je 300.000 KM, dok se paviljon D, koji će imati 43 kreveta, sredstvima EU iz projekta prekogranične saradnje sa Srbijom pretvara u istraživačko-ekološki centar.

Direktor NP „Sutjeska“ Dejan Pavlović rekao je da će u prizemlju biti laboratorije i prateći sadržaji, na prvom spratu sobe za studente, a na drugom apartmani za profesore.

„To je projekat prekogranične saradnje sa Šumarskim fakultetom iz Beograda i `Srbijašumama`, čija je vrijednost oko 500.000 evra“, dodao je Pavlović.

On je najavio da će paviljon C biti otvoren krajem maja, a nakon njega i istraživačko-ekološki centar, gdje će studenti iz Srbije, BiH i zemalja zapadne Evrope imati priliku da istražuju bogatu floru i faunu ovog područja.

„Već smo potpisali ugovor sa rektorom Univerziteta u Banjaluci, a u planu je i potpisivanje ugovora sa beogradskim, sarajevskim i univerzitetima iz Evrope sa kojima smo do sada imali saradnju, prije svega iz NJemačke i Italije“, napomenuo je Pavlović.

Obnova tri paviljona koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela „Mladost“ uslijedila je nakon izgradnje luksuznih vila na Tjentištu, a nastaviće se i gradnja i obnova smještajnih kapaciteta na planinama u sastavu Nacionalnog parka.

„UNDP nam je obezbijedio sredstva za obnovu planinske kuće na jezeru Donje bare na Zelengori, a ove godine, takođe posredstvom nekih međunarodnih organizacija, u planu je izgradnja planinarskog doma na Prijevoru podno Maglića. Sigurno, ovo je najveći investicioni ciklus u Nacionalnom parku u posljednjih 30 godina“, istakao je Pavlović.

U Nacionalnom parku očekuju da će trend povećanja broja gostiju koji se bilježi posljednjih nekoliko godina biti nastavljen i u narednoj ljetnoj sezoni.

„Prošla godina bila je najbolja u poslijeratnom periodu i svi sektori su ostvarili rast prihoda. Za ovu godinu imamo popunjeno već 60 odsto kapaciteta sve do oktobra, za kada je najavljena i jedna veća grupa turista iz Danske, tako da će sigurno biti bolja godina od prethodne. Turisti nam dolaze bukvalno sa svih kontinenata, pa smo tako prošle godine imali i goste iz Singapura“, rekao je Pavlović.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare