Obnova Spomen-kosturnice u Vardištu do kraja maja

0

VIŠEGRAD – Obnova Spomen-kosturnice u Vardištu u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 440 vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu biće završena do kraja maja, rekao je načelnik Višegrada Mladen Đurević, koji je obišao Spomen-kosturnicu sa generalnom konzulom Srbije u Banjaluci Vladimirom Nikolićem.

„Nakon toga će uslijediti svečano otvaranje. Za Vidovdan smo planirali više manifestacija kulture na području naše opštine, a neke će biti održane i na ovom mjestu“, naglasio je Đurević.

On je naveo da je opština Višegrad u prethodnom periodu realizovala uvođenje struje i rasvjete, te da preostaje uređenje Spomen-kosturnice.

„Dogovorili smo niz aktivnosti u narednom periodu. U planu je osposobljavanje uskotračne pruge od Višegrada do Vardišta, te nabavka lokomotive, da bi turisti posjećivali i Spomen-kosturnicu i sačuvali je od zaborava“, istakao je Đurević.

Nikolić je rekao da je Srbija uložila sredstva za obnovu spomen-kapele u Vardištu, u čemu je pomogla i opština Višegrad.

„Srbija iz pijeteta prema sunarodnicima obnavlja kapelu i pokazuje da brine o generacijama koje su se borile za slobodu“, naglasio je Nikolić.

On je istakao da je, osim Spomen-kosturnice, dogovorena i saradnja u drugim oblastima.

Spomen-kosturnicu u Vardištu podigli su Josif i Stana Matković iz Beograda, 1931. godine kao znak sjećanja na svoja dva sina – vojnika Bogoljuba i podnarednika Velizara, koji su stradali na višegradskom ratištu u Prvom svjetskom ratu.

Nakon obilaska Spomen-kosturnice u Vardištu, Đurević i Nikolić posjetili su i kompleks Andrićgrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare