Objavljenje preliminarne liste za kandidate

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području opština Kalinovik i Istočna Ilidža za predstojeći popis stanovništva prijavilo se ukupno 510 kandidata za popisivače i 68 za instruktore, a u opštini Istočno Novo Sarajevo više od 300 kandidata za obje kategorije.

U opštini Kalinovik prijavilo se 78 kandidata za popisivače i šest za instruktore, a potrebno je 35 popisivača i četiri instruktora.

„U toku je rok za prigovore, a konačna lista biće objevljena 25. avgusta“, rekao je Srni predsjednik Popisne komisije u opštini Kalinovik Milinko Lalović.

Prema nacionalnoj zastupljenosti na osnovu popisa iz 1991. godine, posao popisivača na području ove opštine obavljaće sedam lica iz reda bošnjačkog naroda, dok će ostali biti iz reda srpskog naroda, a instruktori će biti iz reda srpskog naroda i jedan u rezervi iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjednik Popisne komisije Istočna Ilidža Nikola Golubović rekao je da su se na području ove opštine prijavila 432 kandidata za popisivače i 62 za instruktore, dok je prema proširenoj listi sa rezervom potrebno 82 popisivača i 11 instruktora.

Kada je riječ o nacionalnoj strukturi, 61 popisivač biće iz reda srpskog naroda, 13 iz bošnjačkog, dva hrvatskog i šest ostalih.

Ekipu instruktora činiće osam iz reda srpskog naroda, dva bošnjačkog i jedan iz reda ostalih.

Predsjednik Popisne komisije u Istočnom Novom Sarajevu Vedran Šitum rekao je Srni da je ova komisija objavila preliminarnu listu kandidata prijavljenih za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u ovoj godini.

On je naveo da se za popisivače i instruktore prijavilo više od 300 kandidata, te da je Agencija za statistiku BiH eliminisala one koji imaju najmanji broj bodova. Kada su u pitanju kandidati za instruktore, osim obrazovanja, presudan je bio rukopis, a kod instruktora opšti utisak.

Na području ove opštine potrebno je 68 popisivača i osam instruktora.

„Nacionalna struktura je zadovoljena, tako da će od popisivače činiti 48 Srba, pet Bošnjaka, jedan Hrvat i dva iz reda ostalih. Kada su u pitanju instrukori, tim će činiti sedam Srba i jedan Bošnjak“, pojasnio je Šitum.

Prijava kandidata za popisivače i instruktore za predstojeći popis stanovništva u BiH završena je u julu, a konačni rezultati biće objavljeni 25. avgusta.

Prema instrukcijama za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažovano u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godini, obuka za instruktore i članove popisne komisije biće organizovana od 6. do 10. septembra, a za popisivače od 16. do 20. septembra, dok će popis biti održan od 1. do 15. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare