Obilježeno 50 godina postojanja područnog odjeljenja u Tilavi

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da će resorno ministarstvo obezbijediti da se u Područnoj školi Tilava, kao i svim područnim školama u Srpskoj, nastavni sadržaji održavaju i na višem nivou u odnosu na pojedine centralne škole.

Povodom obilježavanja Dana Osnovne škole „Sveti Sava“ i 50 godina postojanja Područnog odjeljenja Tilava, Mutabdžija je rekao da se može očekivati da nastavni proces bude unaprijeđen početkom naredne školske godine.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će se potruditi da kvalitetnijim uslovima za rad u područnim školama spriječe pritisak roditelja da svoju djecu upišu u centralnu školu, jer to predstavlja višestruku korist i za djecu i za lokalnu zajednicu.

„Na ovaj način nema prevoza, smanjuju se problemi u centralnim školama koje su uglavnom pretrpane i, što je veoma važno, povećava se bezbjednost učenika. To su važna pitanja koja želimo da podijelimo sa roditeljima“, objasnio je Mutabdžija.

On je dodao da je Ministarstvo već izašlo u susret nekim objektivnim zahtjevima školske zajednice i da će na primjeru škole u Tilavi pokazati da područna odjeljenja mogu uspješno da egzistiraju i da budu podstrek jačanju lokalnih zajednica.

Mutabdžija smatra da današnji jubilej predstavlja lijep primjer koji pokazuje da postoji jasna simbioza između lokalne zajednice, Mjesne zajednice Tilava i Područnog odjeljenja škole „Sveti Sava“ u Tilavi.

„To govori da područna odjeljenja mogu uspješno da funkcionišu i u ruralnim dijelovima i da se lokalna zajednica razvija. Nesumnjivo je da je to rezultat rada u lokalnoj zajednici i tradicije koju baštini narod ovog dijela Istočnog Sarajeva“, naglasio je Mutabdžija.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da obilježavanje 50 godina postojanja škole u Tilavi pokazuje da narod, koji je donio odluku da ovdje bude škola, ima namjeru da trajno živi na ovim područjima.

„Opština Istočno Novo Sarajevo redovnim godišnjim grantom pruža veliku pomoć Osnovnoj školi `Sveti Sava`, kao jedinoj školi na području opštine. Čak smo i ovdje određenim sredstvima intervenisali za manje infrastrukturne radove“, naveo je Ćosić.

On je obećao da će se nastaviti boriti da se škola u Tilavi održi i da njeno funkcionisanje bude na još većem nivou.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Danijela Mrda ponosna je što se danas obilježava jubilej Područne škole koja je nekada samostalno funkcionisala.

„Ova škola je samostalno počela sa radom 1964. godine, a krajem osamdesetih godina, kao područno odjeljenje bila je pripojena Osnovnoj školi `Radojka Lakić`. Kako je Osnovna škola „Sveti Sava“ pravni nasljednik te škole, ovo odjeljenje je 1993. godine postalo Područno odjeljenje te škole“, objasnila je Mrda.

Izbijanjem ratnih sukoba, Mrda kaže da je škola otvorila vrata ranjenicima i bila privremeni sanitet za prevoz ranjenika na dalje bolničko liječenje, te da je u njoj bila i pekara u kojoj su se hranile izbjeglice koje su u školi našle utočište.

„Nekada je u ovoj školi bilo više od 250 učenika, odjeljenja su brojala po 48 đaka. Kako je integracija iz sela prema gradu uvijek bila veća, danas je u ovoj Područnoj školi oko 70 učenika, što nam nikako ne dozvoljava da od nje dignemo ruke“, naglasila je Mrda.

Ona je istakla da je škola, koja je obnovljena i adaptirana 2008. godine donacijom Unije veterana Slovačke i Ambasade Slovačke u BiH, apsolutno pogodna za djecu školskog uzrasta.

Mrda je rekla da su rukovodstva škole i lokalne zajednice istrajni i odlučni da ovo Područno odjeljenje u Tilavi nastavi sa daljim uspješnim radom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare