Obilježeno 29 godina rada Mašinskog fakulteta

0

Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 29 godina rada u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a na svečanoj akademiji uručene su diplome za 20 diplomiranih inženjera i šest mastera mašinstva koji su zvanje stekli u prethodnoj godini.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik izjavio je novinarima da je fakultet obilježio i 64 godine tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinske struke.

Kraišnik ističe da su mnogi studenti, profesori i inženjeri mašinstva dali ogroman doprinos u razvoju društva u prošlosti.

On je ukazao da je ovo bila prilika i da uruče priznanja najboljim studentima, profesorima i asistentima za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkoj djelatnosti.

„Danas su sa nama predstavnici velikih industrijskih kompanija koje zauzimaju visoko mjesto u okruženju kako po obimu proizvodnje, tako i investicionim ulaganjima. Sa njima smo u ostvarili izvrstan nivo saradnje koji se ogleda u razvoju studentske prakse, programa stipendiranja, a intenziviraćemo posjetu privrednim subjektima u Republici Srpskoj, ali i kompanijama u inostranstvu“, rekao je Kraišnik.

Govoreći o prednostima studiranja na Mašinskom fakultetu, Kraišnik je naveo da će studenti ovdje steći adekvatno znanje, napominjući da postoji velika potražnja za mašinskim inženjerima.

On je podsjetio na stimulativne mjere koje je Vlada Republike Srpske preduzela u smislu besplatnog školovanja, dodajući da će izgradnjom novog studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu studenti imati izvanredne uslove za smještaj.

„Obnavljamo svake godine naučnoistraživačke i edukativne kapacitete našeg fakulteta, posvećeni smo radu sa studentima, radimo u malim grupama. Mislim da će svaka mlada osoba koja se odluči za mašinsko inženjerstvo moći na kraju školovanja da odgovori izazovima mašinske struke u 21. vijeku“, dodao je Kraišnik.

On je napomenuo da je do sada na Mašinskom fakultetu diplomirao 391 student na prvom ciklusu studija, 28 je završilo drugi ciklus studija, a 15 je odbranilo magistarske radove po starom sistemu, dok je bilo 19 doktorskih disertacija.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je Mašinski fakultet jako važan za Univerzitet, jer se tu školuje kadar koji je izuzetno sofisticiran.

„Studenti mašinstva su izuzetnio kvalitetni, a studij je izuzetno težak i odgovoran, zahtijeva znanje, ali i predznanje iz više oblasti. U eri tehnološkog razvoja mislim da će u 21. vijeku imati ključnu ulogu, pored studenata Elektrotehničkog fakulteta. Nastavnici i saradnici ovog fakulteta objavljuju radove u najprestižnijim naučnim časopisima, što je Univrezitetu jako važno“, istakao je Kulić.

Nikola Milošević, diplomirani inženjer mašinstva sa prosjekom ocjena devet, kaže da je studiranje na ovom fakultetu za njega najljepši period života tokom kojeg je stekao ogromno znanje, ali i prijatelje.

„Profesori su nas učili da u životu možeš sve da izgubiš, ali ne i stečeno znanje“, rekao je Milošević, dodajaći da bi volio da ostane u Republici Srpskoj, a možda i da upiše master studije na ovom fakultetu.

Vlatko Trifković rekao je da je na Mašinskom fakultetu završio osnovne, kao i master studije, a trenutno je zaposlen u jednoj firmi u Bijeljini.

On je preporučio budućim studentima da upišu ovaj fakultet, jer je moguće lakše doći do zaposlenja.

Na svečanoj akademiji posebna priznanja su uručena predstavnicima privrednih subjekata koji su dali doprinos radu i afirmaciji Mašinskog fakulteta čime je omogućeno dodatno usavršavanje studenata i povećanje njihovih kompetencija i vještina sa praktičnog aspekta.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare