Obilježeno 29 godina od prvog napada na Srpsku Ilidžu

0

ISTOČNA ILIDŽA – Odavanjem počasti svim poginulim borcima danas je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži obilježeno 29 godina od prvog napada muslimanskih snaga na tadašnju Srpsku Ilidžu, kada je poginulo 12 srpskih branilaca.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac podsjetio je da su Srbe 22. aprila 1992. godine izdali i mučki napale komšije muslimani kojima su vjerovali.

“Mi Srbi, tada nismo znali zašto su nas napali, ali smo kasnije shvatili da njihov politički vrh, na čelu sa Alijom Izetbegovićem, po svaku cijenu želi cjelovitu BiH, što znači da je rat, koji mi nismo željeli, bio neminovan”, rekao je Šehovac novinarima.

On smatra da su ljudi koji su odbranili Ilidžu, pa i djeca koja su im tog 22. aprila nosila vodu, heroji, ističući da nije bilo Ilidžanaca i sarajevskih Srba, Republika Srpska ne bi postojala.

“Da je tog dana pala Ilidža, rat bi otišao u sasvim drugom pravcu. Muslimani su htjeli da ovladaju tim prostorom jer bi im se otvorio put prema Kiseljaku, Tarčinu, Pazariću, kako bi se njihove druge oružane snage ujedinile i zauzele cijele BiH. U tome nisu uspjeli jer mi sa Ilidže, koja je bila u duplom obruču, nismo imali gdje da bježimo”, objasnio je Šehovac.

On je naveo da su Ilidžu muslimani gađali snajperima sa brda, a ilidžanski borci su oslobodili naselja u kojima su bila snajperska gnijezda iz kojih su gađani civili.

“Tokom prvog napada, prije 29 godina, poginulo je 12 naših momaka. To su naši heroji koji su dali svoje živote za našu Ilidžu”, rekao je Šehovac.

Prisjećajući se ratnog perioda, on je naglasio da je svaki dan na Ilidži bio kritičan.

“Među 460 poginulih boraca Ilidžanske brigade, nisu uvršteni poginuli pripadnici Stanice policije Ilidža, Osmog odreda specijalne jedinice i ostalih jedinica. Mislim da je došlo vrijeme da se o svim ovim dešavanjima napravi neki film koji će pokazati istinu da mi nismo bili agresori ni zločinci”, istakao je Šehovac.

On je napomenuo da je Ilidžanska brigada imala oko 2.200 ranjenika, da je opština Srpska Ilidža izgubila 1.064 borca, a 217 boraca naselja Vojkovići, Grlica i Krupac.

Posebno je naglasio da na ovom području nije bilo nikakvih dobrovoljaca paravojnih formacija, dodajući da su muslimani iz Sjenice i Sandžaka koji su došli u Sarajevo, pa i strani borci iz islamskih zemalja, bili najveći agresori u BiH.

Istakao je da je ponosan što je bio borac Vojske Republike Srpske, Sarajevsko-romanijske regije i pripadnik Ilidžanske brigade koja nije učinila nikakve zločine, te ocijenio da samo istina može da pomiri narode u BiH.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu Predrag Šarović izgubio je oca i ujaka 1992. godine dok su branili svoja ognjišta i otadžbinu.

Ovaj mladić, koji zbog rata nije osjetio očinsku ljubav, izrazio je nadu da, uprkos ratnohuškačkim izjavama lidera SDA Bakira Izetbegovića, rata više neće biti, te apelovao da sve vladajuće strukture u BiH zaborave ratne priče i da se za vrijeme pandemije i ekonomske krize počnu baviti ozbiljnijim pitanjima za prosperitet svih naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments