Obilježeno 29 godina od pogibije 14 boraca čete „Petar Pandurević“

0

Na Palama je danas obilježeno 29 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.
Zajedno sa svojim saborcima 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Tim povodom danas je kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama služen parastos stradalim vojnicima.

Muslimanske snage izvršile su 8. juna 1992. godine napad na srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca Vojske Republike Srpske u pokušaju da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije.

U ovom napadu poginulo je 14 boraca čete „Petar Pandurević“ zajedno sa komandantom.

Jedan od komandira u ovoj četi Zdenko Simanić istakao je da se svake godine na današnji dan okupljaju u znak sjećanja na one koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

On kaže da je ponosan na ono što je ostvareno, za šta su se borili i što treba i sačuvati.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je najvrednija tekovina u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu Republika Srpska i da nikada i niko ne smije da omalovaži uzvišenu borbu srpskog naroda.

On je rekao da je Republika Srpska plaćena najskupljom cijenom – ljudskim životima i da su naspram tih žrtava porodice poginulih boraca bile najveće žrtve u ratu i poslije rata.

Parađina kaže da društvo mora da pokaže svijest i savjest prema tim porodicama i ratnim vojnim invalidima i da se oduži svojim braniocima i stvaraocima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će ova lokalna zajednica nastaviti da pomaže porodicama boraca kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, ali i na svaki drugi način.

„Uvijek ćemo ih se sjećati i pružati podršku njihovim porodicama“, rekao je Jugović.

Vijence na spomen-obilježje položili su članovi porodica poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, rukovodstvo grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, predstavnici SUBNOR-a, političkog i javnog života i Srpske pravoslavne crkve.

Četa „Petar Pandurević“ formirana je početkom rata. Imala je 200 hrabrih boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare