Obilježen Dan Mašinskog fakulteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 27 godina postojanja, te 62. godinu tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinske struke, a dodijeljene su i diplome svršenim studentima, kao i priznanja zaslužnim pojedincima.

Dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik rekao je novinarima da će ove godine obilježavanje biti nešto veće u odnosu na prošlogodišnje kada je zbog pandemije virusa korona bilo strogo zabranjeno organizovanje bilo kakvih skupova.

Kraišnik je rekao da je ove godine 17 studenata steklo zvanje diplomirani inženjer mašinstva, ali da će danas biti dodijeljene diplome za dvije generacije.

„Biće dodijeljena ukupno 31 diploma za mašinske inženjere i jedna diploma za master mašinstva“, pojasnio je Kraišnik.

On je istakao da je uz pomoć Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske nabavljena oprema koja je doprinijela osnivanju laboratorije za mjerenje i kvalitet, te da je potpisan i ugovor za realizaciju projekta čija je vrijednost 88.000 KM, od čega će 70.000 biti utrošeno za kupovinu sofisticirane opreme.

„Razvoj fakulteta za ovih 27 godina nije bio lak, ali vremenom smo stasali u jednu uglednu visokoškolsku ustanovu u području obrazovanja mašinskih inženjera“, rekao je Kraišnik.

Dekan je naveo da su do sada na Mašinskom fakultetu diplomirala 352 studenta, da je drugi ciklus studija završilo 36 studenata, te da je 17 kandidata odbranilo doktorske disertacije.

On je dodao da je ove godine izdata i publikacija s ciljem da se akademskoj, ali i široj javnosti predstave rezultati rada ove obrazovne ustanove.

„Čime sebe i obavezujemo na održavanje visokih parametara na području visokog obrazovanja“, naglasio je Kraišnik.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je Mašinski fakultet jako važan član ove visokoškolske ustanove.

„Mašinski fakultet je institucija koja ima tradiciju i kad nešto ima tradiciju onda je vrijedno poštovanja“, rekao je Kulić i dodao da su rezultati rada ovog fakulteta impresivni.

On je rekao da Mašinski fakultet svake godine upiše dobar broj studenata, te da ovaj fakultet svake druge godine organizuje naučni skpup „Kometa“, a da ove godine raspisuje i konkurs za treći ciklus studija za bio-inženjering i medicinska informatiku, u saradnji sa Medicinskim i Elektrotehničkim fakultetom.

Rektor je rekao da će konkurs za uspis studenata u novu akademsku godinu biti raspisan sutra u „Glasu Srpske“ i „Euro blicu“, da će prijem dokumenata biti od 21. do 25. juna, te da će prijemni ispiti biti organizovani 28. i 29. juna.

„Fakulteti koji imaju veliki broj kandidata koji se prijavljuju prijemni ispit će organizovati u dva dana“, pojasnio je Kulić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare