Zorana Guja čuva etno-muziku od zaborava

0

Magistar etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Zorana Guja trudi se da promovisanjem izvorne muzike sačuva tradiciju od zaborava.

TRADICIJA ŽIVI VJEČNO

Dvadesetsedmogodišnja Zorana sa Pala ističe da je etnomuzikologija nauka koja proučava muzički folklor svih zemalja na makro i mikro nivou, kao i narodnu muzičku tradiciju jedne zemlje, regiona i kontinenta ili se bavi posebnom kulturom.

Zorana ističe da se u paljanskoj sredini i dalje njeguje tradicionalna muzika u kulturno-umjetničkim društvima i izvornim grupama.

U Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevu postoji predmet etnomuzikologija, koji joj je otvorio vidike i bio presudan da bavljenje ovom naukom postane njen poziv.

Prema njenim riječima, etno-muzika, koja podrazumijeva obrade i prerade, veoma je popularna, a za pohvalu je što su formirane i nove grupe koje se njom bave.

„Tradicija, bez obzira na sve više moderne tehnologije u današnjem vremenu, uvijek će živjeti“, napominje Zorana.

Krajem septembra, Zorana će održati predavanje za Internacionalno vijeće za tradicionalnu muziku, gdje će kolegama iz 37 zemalja svijeta govoriti o etno-pjevanju Sarajevsko-romanijske regije na primjeru ženske izvorne grupe „Planinke“ sa Pala.

MUZIKA KAO ŽIVOTNI POZIV

Zorana Guja potiče iz muzičke porodice. Sa tri godine izrazila je talenat kroz dječije pjesmice, igrice, sintesajzer… Na kraju je izabrala muziku kao životni poziv. Trenutno radi u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu kao predavač.

Izdala je knjigu „Narodna muzička tradicija Pala i okoline“, koja govori o muzičkoj, vokalnoj, instrumentalnoj i narodnoj tradiciji Pala od njihovog prvog pomena do danas.

„Knjiga je rezultat mog magistarskog rada kako bi široj javnosti prikazala tradiciju našeg kraja. Bio mi je cilj da ostavim notne zapise za buduća pokoljenja, te da zapišem melodije koje do sada nisu obrađivane“, ističe Guja.

Osim knjige, ona je uradila i etnomuzikološki dokumentarni film „Svadba -svadbeni običaji na Romaniji“ o tim običajima tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Zorana nastavlja serijal dokumentarno-etnoloških filmova, a u planu je prikaz „Sijela i mobe“.

Osim etno-muzike, koja je ispunjava, Zorana je i rukovodilac sarajevskih pjevačkih grupa „Dunje“ i „Zora“ pri Kulturno-umjetničkom društvu „Baščaršija“ iz Sarajeva i stručni rukovodilac za narodno pjevanje folklornih ansambala. Zajedno su izdali dva CD-ea tradicionalnih pjesama BiH u izvornom obliku.

„Projekata uvijek ima jer sam aktivna u predavačkom i umjetničkom smislu. U fazi sam završavanja CD-ea sefardske, odnosno jevrejske muzike, jedinstvene na našem muzičkom tržištu, koji bi trebalo da bude gotov do Nove godine.

U planu su dodatni CD-ovi i singlovi koje planiram da radim samostalno i sa grupom“, najavljuje Guja.

Iza sebe ova mlada talentovana Paljanka ima mnoge nastupe – na primjer solistički koncert na Palama 2015, te kao prateći vokal na Evroviziji 2016.

Guja ima veliku podršku porodice – oca, majke i sestre, jer studiranje i bavljenje ovim poslom iziskuje mnogo vremena, novca, putovanja, usavršavanja, a bez njihove podrške to ne bi bilo moguće.

Zorana želi da se posveti daljem studiranju, a upisala je i doktorske studije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare