Obilježeno 28 godina od ubistva vojnika VRS na Žepi

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje kod Žepe, danas je obilježeno 28 godina od ubistva 45 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ u Žepi.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da je Žepa sveto mjesto stradanja 45 srpskih patriota.

„Ovo nisu poginuli vojnici, nego su ubijeni u humanitarnoj akciji nakon što su u dogovoru sa takozvanom Armijom BiH i vlastima trebali da donesu pomoć u hrani i vodi za vojnike koji su obezbjeđivali TV repetitor na Zlovrhu“, naveo je Torbica.

On je naveo da je dogovor prekršen i da su na put postavljene barikade, te da su u zasjedi vojnici napadnuti, ubijeni i masakrirani.

Torbica je podsjetio da su 1992. i 1993. bile pogubne godine za Podrinje, te da su mulimanske snahge ubijale uglavnom civile – nejač, žene i starce.

O tome, prema njegovim riječima, svjedoči spomenik u Bratuncu na kome su imena 3.267 ubijenih.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da je stradanje srpskih boraca kod Žepe najtragičniji događaj i jedan od najtužnijih datuma u novijoj istoriji Pala.

„I pored određenih dogovora bivše JNA sa predstavnicima muslimanskih oružanih snaga da se dostavi pomoć, hrana, voda i oprema pripadnicima JNA koji su opsluživali TV-repetitor na Zlovrhu, izvršen je mučki napad iz zasjede u kome je poginulo 45 pripadnika VRS“, podsjetio je Parađina.

On je naglasio da 4. juni mora biti upisan u kalendar značajnih događaja opštine Pale, prema kojem svi treba da se odnose sa dužnom pažnjom i pijetetom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da ni nakon 28 godina nije ništa manja bol za poginulima na Žepi, te dodao da je time jača potreba da njegujemo svetinju – Republiku Srpsku za koju su borci dali živote.

„Mi smo na Palama glavnoj ulici Promenada dali naziv Ulica 4. juni da bi na taj način za sva vremena ovjekovječili ono što su ovi i drugi borci učinili za nas“, naglasio je Jugović.

Obilježavanje ovog datuma proteklo je bez većeg organizovanog okupljanja porodica poginulih i saboraca u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja više od 50 lica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare