Obilježeno 28 godina od formiranja Osmog odreda Specijalne policije Ilidže

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 28 godina od formiranja Osmog odreda Specijalne policije Ilidža, čiji su pripadnici bili prepoznatljivi od Trebinja do Novog Grada, a 24 su položila živote za odbranu Republike Srpske.

Ratni komandant Osmog odreda Branislav Okuka rekao je da su ovu jedinicu činili momci sa Ilidže i Vojkovića, te iz Hadžića, Rajlovca, Vogošće, Ilijaša, odnosno iz svih dijelova Sarajeva.

„Nema zone odgovrnosti Vojske Republike Srpske na kom nismo bili i ratovali, rame uz rame sa drugim odredima specijalne policije koji su bili stacionirani u Trebinju, Foči, Jahorini, Šekovićima, Zvorniku, Bijeljini, Brčkom, Doboju, te Banjaluci i Prijedoru“, rekao je Okuka.

On je izrazio zadovoljstvo što su pripadnici MUP-a Republike Srpske prisutni na današnjem obilježavanju, ali i predstavnici opština različitih političkih opredjeljenja, jer su, kako je rekao, pripadnici Osmog odreda to zaslužili.

„Na svom ratnom putu izgubili smo 24 čovjeka koji su bili najbolji među nama. Nažalost, mnogi su zaboravili njihovu žrtvu“, rekao je Okuka novinarima.

Aleksandra Mijanović, kćerka pripadnika Osmog odreda Miroslava Mijanovića, zahvalila je saborcima svoga oca koji svih 28 godina održavaju sjećanje na sve poginule pripadnike ove jedinice.

„Oni nam daju snagu da znamo da naša, ni žrtva naših očeva nije bila uzaludna“, rekla je Mijanovićeva.

Parastos poginulim pripadnicima jedinice služen je u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a vijenci su položeni na spomenik podignut u znak sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Vijence su položili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te predstavnici Osmog odreda Specijalne policije Ilidže, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske, Policijske uprave Istočna Ilidža, Boračke organizacije Istočne Ilidže, Veterana službi bezbjednosti, te ratni drugovi iz Foče.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare