Obilježeno 25 godina od stradanja 124 srpska civila

0
Obilježeno 25 godina od stradanja 124 srpska civila

TRNOVO – U Crkvi Svetog Đorđa u Trnovu danas je služen parastos za 124 srpska civila i pravoslavnog sveštenika Nedeljka Popovića koje su prije 25 godina na najsvirepije načine ubili pripadnici muslimansko-hrvatskih formacija.

Nakon parastosa stradalim Srbima položeni su vijenci u spomen-kapelu.

Tokom proteklog rata u Trnovu i njegovoj okolini izvršeni su najmostruozniji zločini – ubistva noževima, maljevima, davljenjem, paljenjem. Najveći broj srpskih civila stradao je na današnji dan.

Pravoslavni sveštenik iz Trnova Nedeljko Popović zvjerski je mučen, a potom ubijen, dok je pravoslavni hram zapaljen.

Među ubijenima gotovo polovina bile su žene – njih 48, te četvoro djece. Najmlađa žrtva imala je 18 mjeseci, a najstarija 96 godina. Posmrtni ostaci 11 ubijenih još nisu pronađeni.

Spaljeno je i uništeno 13 naselja, srpsko stanovništvo je protjerano iz 14 naselja, a postoje četiri stratišta srpskog življa.

Milena Vitković, čiji je bratić osmanaestomjesečni Milun Tešanović stradao u Ledićima u junu 1992. godine zajedno sa majkom od 20 godina i ocem od 23, ispričala je da su ovoj bebi lomljene noge i ruke, te da je u napadu na to selo izgubila članove tri najbliže familije.

Prema njenim riječima, Milunovo i tijela njegovih roditelja pronađena su 10 godina nakon što je nad njima izvršen monstruozan zločin, u predjelu Treskavice, na prevoju Javorska kosa.

„Jednu te istu priču pričam 25 godina, a niko je ne čuje“, rekla je Vitkovićeva, te dodala da je narod Trnova ojađen, a dodatno i time što pravda nikada nije zadovoljena.

Potpredsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Trnova Goran Timotija rekao da još niko nije odgovarao za ove zločine, mada su počinioci poznati.

Timotija je apelovao da pravosudne institucije u BiH konačno počnu da rade svoj posao, jer je nezamislivo da ni četvrt vijeka još niko nije osuđen za stradale u Trnovu, koje je, prema broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

On je napomenuo da je Organizacija, u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata i ratnih zločina, dostavila nadležnom tužilaštvu dokazne materijale – slike, video-snimke, te drugu dokumentaciju do koje je mogla doći, ali se pred Sudom BiH vodi proces samo protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

Timotija, kome su stradali otac i ujak, kaže da Sud BiH parcijalno dijeli pravdu, odnosno da nema pravde za preživjele članova porodica poginulih, te da veliki broj članova tih porodica zbog smrti nije dočekao presudu za zločine u Presjenici, Ledićima i drugim mjestima.

Prema njegovim riječima, Institut za nestala lica BiH ne radi ništa, a kao dokaz tome je i činjenica da je tokom prošle godine izvršena jedna ili dvije identifikacije nestalih Srba.

Timotija je istakao da ova organizacija ima punu podršku vlasti u Republici Srskoj, ali da su nemoćni da bilo šta urade protiv onih koji utiču na rad Suda i Tužilaštva BiH.

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika Trnovo Nenad Mišović rekao je da je današnji dan tužan za kompletno Trnovo, kada je u brutalnim zločinima stradao veliki broj civila.

„Nadam se da će pravda na kraju pobijediti i da će sve one koji su počinili te zločine stići zaslužena kazna“, poručio je Mišović.

On je pozvao pravosudne institucije u BiH da zločinci budu pronađeni, da im bude presuđeno i da se „stavi tačka“ na predmete o stradanju Srba iz Trnova.

Danas je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće i na spomen-obilježje na prevoju Rogoj podignutom za 186 borca Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Foče, Gacka i Bileće koji su stradali braneći stanovnike Trnova.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare