Obilježeno 25 godina od obnove „Prosvjete“

0

U Kulturnom centru Pale večeras je održana svečana akademija povodom 25 godina od obnavljanja Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“.

Predsjednik Glavnog odbora „Prosvjete“ Slobodan Savić podsjetio je da su „Prosvjetu“ prije četvrt vijeka obnovili Vojislav Maksimović, Aleksa Buha, Mihajlo Jeremić, a da danas ovo društvo ima više od 50 odbora u Srpskoj i u svijetu.

Savić je naglasio da svi ti odbori rade na očuvanju jezika, pisma, tradicije, organizuju kulturne manifestacije i bave se izdavačkom djelatnošću.

On je podsjetio da je tokom proteklih 25 godina „Prosvjeta“ izdala 30 knjiga u vezi sa „Prosvjetinim“ književnim kolom, a svake godine iz štampe izlazi i kalendar.

Savić je napomenuo da su prošle godine izdali spomenicu „Mladoj Bosni“, čiji je priređivač akademik Vojislav Maksimović, a izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Maksimović je rekao da 1990. godine nije očekivao da će doživjeti da „Prosvjeta“ obilježava 25 godina od kada je obnovila rad, te da se nada da će u budućnosti biti još bolja i aktivnija.

On kaže da bi ovu značajnu organizaciju finansijski trebalo da pomogne i Republika Srpska.

Jedan od učesnika obnove „Prosvjete“ Radosav Perić rekao je da je obilježavanje 25 godina od značaja za srpski narod, jer „Prosvjeta“ čuva srpske narodne običaje, tradiciju i kulturu.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ formirano je 1902. godine, a rad društva zabranjen je 1949. godine. „Prosvjeta“ je rad obnovila 1990. godine.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/25-godina-prosvjeta-pale-27-6-2015/] width=[54] height=[54] title=[Obilježeno 25 godina od obnove „Prosvjete“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare