Obilježeno 20 godina uspješnog rada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas ima obrazovni sistem koji je u potpunosti usklađen sa evropskim trendovima i koji obrazuje kvalitetne stručnjake koji mogu značajno doprinijeti razvoju Republike Srpske, BiH i regije, rekao je dekan ovog fakulteta Ranko Antunović.

Na svečanoj akademiji organizovanoj povodom obilježavanja 20 godina uspješnog rada Mašinskog fakulteta i 55 godina tradicije mašinske struke i nauke na ovim prostorima, Antunović je rekao da se na fakultetu posebna pažnja posvećuje stvaranju adekvatnih uslova za naučno-istraživači rad.

„Snažnim angažmanom rukovodstva Univerziteta, podrškom Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, te uključenjem fakulteta u veći broj međunarodnih i domaćih projekata, posljednjih godina smo uspjeli da dodatno opremimo laboratorijski i istraživački prostor na fakultetu. Sada posebnu pažnju posvećujemo saradnji sa privrednim subjektima u okviru koje je u toku realizacija više istraživačkih projekata“, naveo je Antunović.

On je naglasio da ova obrazovna i naučna institucija s pravom baštini tradiciju Mašinskog fakulteta u Sarajevu, osnovanog 1958. godine. Brojne goste je podsjetio da je tokom proteklog rata grupa istaknutih profesora Mašinskog fakulteta u Sarajevu, kadrovski potpomognuta profesorima sa drugih fakulteta iz BiH, Srbije i Crne Gore, u teškim ratnim uslovima 1994. godine u Vogošći obnovila njegov rad.

Ova visokoškolska ustanova se iz Vogošće morala iseliti 1996. godine, a nakon kratkotrajnog boravka na Palama smještena je u Lukavicu, gdje se i sada nalazi.

U proteklih 20 godina na ovom fakultetu diplomu mašinskog inženjera steklo je 207 studenata, diplomu magistra tehničkih nauka 15 magistara i promovisano je 10 doktora tehničkih nauka.

Na fakultetu trenutno studira više od 300 studenata, a nastava se odvija na tri ciklusa studija – četvorogodišnje osnovne studije, jednogodišnje master studije i trogodišnje doktorske studije.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković istakao je da su proteklih godina fakultete snabdjeli opremom u vrijednosti sedam miliona evra, od čega je za opremu Mašinskog fakulteta utrošeno više od milion evra.

„Malo fakulteta, ne samo u okruženju, nego i u Evropi, ima tehničku opremu kakvu imaju Elektotehnički, Mašinski, Saobraćajni i drugi naši fakulteti. Krupnim koracima idemo dalje“, istakao je Novaković.

Na današnjoj svečanosti promovisano je 17 diplomiranih inženjera mašinstva i devet magistara mašinskih nauka, te dodijeljene plakete najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, prije svega mašinskim fakultetima iz regije i šire koji godinama podržavaju rad Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Povodom obilježavanja 20 godina uspješnog rada ovog fakulteta i 55 godina tradicije mašinske struke i nauke na ovim prostorima, na adresu fakulteta stigle su brojne čestitke.

Među njima su čestitke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, koji su im zaželjeli mnogo uspjeha u daljem radu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare