Obilježeno 110 godina od osnivanja Osnovne škole

0
Obilježeno 110 godina od osnivanje Osnovne školeObilježeno 110 godina od osnivanje Osnovne škole

HAN PIJESAK – Otkrivanjem biste narodnog heroja Milana Ilića Čiče Šumdijskog u dvorištu Osnovne škole „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ i Svečanom akademijom u sali Centra za kulturu na Han Pijesku, danas je obilježeno 110 godina od osnivanja ove škole i njen Dan – praznik Sveti Ćirilo i Metodije.

Bistu su otkrili načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjodrinske regije Danijela Mrda.

Vijence na spomen-bistu položili su direktor hanpjesačke osnovne škole Dragi Narančić i Siniša Jovanović, direktor Osnovne škole iz Aranđelovca koja takođe nosi ime Milana Ilića Čiče Šumadijskog.

Mrda je istakla da prisustvo proslavi jubileja školstva na Han Pijesku predstavlja čast i zadovoljstvo.

„Djeca iz ove škole širom Srpske završavaju univerzitete sa izuzetno visokim prosjecima i znam da su mnogi danas univerzitetski profesori i asistenti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, što sve govori u prilog tom da duga tradicija od 110 godina i Romanija sama po sebi po genetskom kodu proizvodi izuzetno dobre i kvalitetne ljude“, rekla je Mrda.

Ona je naglasila da načelnik opštine Han Pijesak ulaže izuzetno napore u afirmaciji škole i obezbjeđivanju kvalitetnih uslova za rad, kako nastavnom kadru, tako i učenicima.

Mrda je izrazila zadovoljstvo što je Čiča Šumadijski danas uspio ponovo da poveže Srbe sa jedne i druge strane Drine, iz Šumadije i sa Romanije.

Ona je naglasila da će Vlada Srpske u kontinuitetu nastaviti da ulaže u obrazovanje na ovoj regiji i istakla da je rebalans budžeta Srpske takav da će se moći izdvojiti određena sredstva za škole sarajevsko-romanijskog platoa.

„Sigurna sam da će dio sredstava kvalitetno i ravnopravno biti raspodijeljeni i u Han Pijesak“, navela je Mrda.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je novinarima da se danas na praznik Sveti Ćirilo i Metodija, navršava 110 godina od osnivanja osnovne škole na Han Pijesku.

„To je prva osnovna škola na romanijskoj regiji i školstvo na Han Pijesku ima dugu tradiciju. Kroz ovu školu je prošlo mnogo ovdašnjeg stanovništva koji su postali ugledni i uspješni ljudi u svim oblastima, bili su ministri u nekim vladama, doktori nauka i priznati stručnjaci svjetskog glasa“, naveo je Ostojić.

Direktor Osnovne škole iz Aranđelovca Siniša Jovanović rekao je novinarima da su ove dvije škole godinama sarađivale, ali da je ta saradnja bila prekinuta, ali se ponovo nastavlja.

On je dodao da je tim povodom, nakon 18 godina obnovljena spomen-bista narodnog heroja Milana Ilića Čiče Šumadisjkog, umjesto ranije koja je nakon minulog odbrambeno-otadžbinskog rata ukradena.

U delegaciji iz Aranđelovca je i unuka Milana Ilića Čiše šumadijskog Nataša Likić, koja je posebno oduševljena dolaskom u školu na Han Pijesku koja nosi ime njenog djeda, narodnog heroja Jugoslavije.

Direktor Osnovne škole na Han Pijesku Dragi Narandžić, govoreći na Svečanoj akademiji posvećenoj 110 godina postojanja i Danu škole na Han Pijesku, istakao je da je prva četvororazredna škola na široj romanijskoj regiji osnovana 1908. kao jedna u nizu državnih narodnih škola koje je osnovala Austro-Ugarska.

„U to doba Austro-Ugarska je mnogo učinila za ovaj kraj jer je prema tadašnjim podacima u BiH oko 98 odsto stanovništva bilo nepismeno“, rekao je Narančić.

Prema spisku koji čuva ova ustanova, naveo je on, prva generacija je imala 45 đaka, a prvi učitelj je bio Dušan Ećimović sa Sokoca.

Škola je, prema njegovim riječima, radila sve vrijeme, osim dva prekida za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

Milan Ilić je rođen kod Aranđelovca, a poginuo u januaru 1942. u Pjenovcu kod Han Pijeska, kao komandant Petog šumadijskog bataljona Prve proleterske udarne brigade.

Na Svečanoj akademiji posvećenoj 110 godina školstva na Han Pijesku, osim kulturno-zabavnog programa, pročitana su imena najuspješpnihi od 211 učenika, koliko ih danas ima ova ustanova.

Među njima posebno su istaknuti članovi sekcije iz robotike i sekcije Crvenog krsta ove škole koji su bili najbolji na regionalnom takmičenju osnovnih škola iz ova dvije oblasti.

Svečanosti je prisustvovovao i direktor Osnovne škole „Vera Blagojević“ iz Banje Koviljače Dragan Gavrić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments