Obilježeno 100 godina od oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

0

U Kulturnom centru Pale sinoć je održana svečana akademija povodom stotinu godina od oslobođenja Pala u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Aleksandra Srdanović rekla je da je 100 godina od oslobođenja Pala obilježeno prigodnim programom koji je inspirisan djelima Ive Andrića, Alekse Šantića, Nikolaja Velimirovića, Matije Bećkovića i pjesnika Željka Grujića.

Ona je naglasila da je cilj organizatora da se mladi upoznaju o istorijskim dešavanjima, jer veliki broj djece ne zna da je narodni heroj Trifko Grabež sa Pala.

Potpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ Republike Srpske Mirko Babić istakao je da oslobođenje Pala, Sokoca i svih gradova od Kalinovika do Bratunca 1914. godine nije akt agresije, već akcija oslobođenja.

Podsjećajući da je na današnji dan 1914. godine srpska vojska oslobodila Pale, Babić je rekao da je cilj večerašnje akademije da se istorija ne zaboravi.

On je naglasio da mnogi događaji iz prošlosti zaslužuju pažnju. „Ovakve manifestacije su prilika da se sjetimo predaka, jer je sjećanje na prošlost izuzetan kulturni čin. Poštovanje predaka je jedna od najvećih civilizacijskih kategorija, dio kulturnog identiteta i osnova za budućnost“, rekao je Babić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare