Obilježene 24 godine od stradanja boraca čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem parastosa kod spomen-obilježja u naselju Stara Stanica na Palama danas je obilježeno 24 godine od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su na današnji dan 1992. godine poginuli u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Borac čete „Petar Pandurević“ Žiko Jugović rekao je da je današnjim parastosom odata počast poginulim pripadnicima ove čete koji su dali živote za Republiku Srpsku.

„To je bio tragičan dan, ne samo za Pale, već za cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju“, kaže Jugović i dodaje da nema svetije obaveze za mlada pokoljenja već da ne zaborave ono što su im ostavili njihovi preci.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da ovo spomen-obilježje simbolizuje pogibiju 28 pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajednice u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Potomci moraju da njeguju tekovine svojih predaka. Ako se tako ne budemo odnosili prema našoj prošlosti i istoriji, imaćemo veoma lošu budućnost“, poručio je Parađina i dodao da oni koji se bave prekrajanjem prošlosti žrtvuju budućnost.

On je naglasio da je ovaj datum jedna od najtužnijih za Pale, jer je to, poslije Žepe gdje je ubijeno 45 srpskih boraca, najtragičniji događaj u novijoj istoriji Pala, kada je prije 24 godine poginulo 14 boraca ove čete, uključujući i njihovog komandanta Petra Pandurevića.

Prema njegovim riječim, Republika Srpska je najvrjednija tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata i ona se nalazi na mnogim iskušenjima, pogotovo u posljednje vrijeme, zbog čega Boračka organizacija šalje snažne poruke nosiocima vlasti u Srpskoj i na nivou BiH da konačno moraju prestati sa podjelama.

„Strateški i nacionalni interesi – opstanak Republike Srpske i srpskog naroda moraju biti najvažniji jer je to plaćeno ljudskim životima“, rekao je Parađina i podsjetio da je više od 23.000 srpskih boraca dalo živote za Republiku Srpsku.

Četa „Petar Pandurević“, formirana početkom rata, sa 200 hrabrih boraca čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

Vijence na spomen-obilježje danas su položili pripadnici ove čete, porodice poginulih boraca, predstavnici Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, kao Crvenog krsta Republike Srpske i opštinskog Udruženja penzionera.

Povodom obilježavanja ovog datuma, Boračka organizacija Pale svake godine organizuje i Memorijalni turnir u malom fudbalu „Petar Pandurević“ koji je počeo 25. maja, a finalna utakmica biće odigrana danas.

Pokrovitelj turnira je Boračka organizacija Pale, a organizator Mjesna zajednica Stanica Pale.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/parastos-ceta-petar-pandurevic-stanica-pale-jun-2016/] width=[87] height=[87] title=[Obilježene 24 godine od stradanja boraca čete „Petar Pandurević“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare