Obilježene 22 godine od formiranja odreda specijalne policije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Povodom 22 godine od formiranja Osmog odreda Specijalne policije Ilidža danas je u Istočnom Sarajevu služen pomen za 29 poginulih pripadnika ovog odreda, a potom upriličen susret preživjelih specijalaca i članova porodica njihovih poginulih saboraca.

Pomen za 29 poginulih pripadnika Ilidžanskog odreda Specijalne policije služen je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Predsjednik Podružnice za Istočno Sarajevo Udruženja vetarana službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić rekao je da su pripadnici Osmog odreda Specijalne policije Ilidža učestvovali tokom rata na svim ratištima, tamo gdje je bilo najpotrebnije.

„Najveći njihovi uspjesi su na Nišićkoj visoravni, u Semizovcu, u odbrani Ilijaša i Ilidže, gdje su zajedno sa Vojskom Republike Srpske učestvovali u odbrani srpskog naroda“, izjavio je Pejić Srni.

On je podsjetio da je srpska Ilidža u ratu branjena i odbranjena, ali da je Dejtonskim mirovnim sporazumom njen jedan dio pripao Federaciji BiH.

Navodeći da je ovo četvrti susret pripadnika Osmog odreda Specijalne policije, Pejić je izrazio nadu da će ovaj događaj biti organizovan i ubuduće.

„Raduje nas što iz godine u godinu sve više članova porodica poginulih pripadnika Odreda prisustvuju susretima“, rekao je Pejić.

On je dodao da Udruženje veterana insistira na odgovornijem odnosu Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te Boračke organizacije Republike Srpske na poboljšanju socijalnog statusa nekadašnjih boraca i policajaca, kao i porodica njihovih u ratu stradalih saboraca.

„Ima određenih pomaka, ali sasvim sigurno možemo učiniti još više“, ocijenio je Pejić.

Pripadnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske i predsjednik ogranizacije Ilidžanski borac Goran Šehovac istakao je da je Osmi odred Specijalne policije Ilidža, zajedno uz Vojsku Srpske, bio odlučujući faktor za opstanak srpske Ilidže u ratu.

Podsjećajući da je teritorija srpske Ilidže u ratu bila podijeljena na dva dijela i u okruženju muslimanskih snaga, Šehovac je istakao da boračka ogranizacija i saborci ne smiju zaboraviti one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare