Obilježena krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka

0

ČAJNIČE – U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču danas je obilježen Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. Protojerej Dragiša Simić, koji je uz sasluženje sveštenstva služio Svetu arhijerejsku liturgiju, ukazao je u besjedi na značaj Vidovdana, istakavši da je to istorijski događaj.

„Tada je knez Lazar, nakon što je pričestio svoju vojsku u crkvi na Samodreži, izašao na megdan na Kosovu polju u kojem je poginuo i sam, kao i drugi velikani i vojnici.Svi su oni položili živote na braniku vjere i otadžbine, boreći se za Krst časni i slobodu zlatnu“, naglasio je on.

Parastos poginulim borcima služio je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz prisustvo velikog broja vjernog naroda, porodica poginulih boraca, predstavnika lokalne vlasti i Boračke organizacije Čajniče.

Predstavnici opštinske Boračke organizacije, lokalne zajednice, kao i porodice poginulih boraca posjetili su spomen-sobu gdje su prislužili svijeće za stradale srpske vojnike.

Predsjednik Boračke organizacije u Čajniču Momir Tošić rekao je da se na Vidovdan odaje pošta svim poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare