Obilježena krsna slava manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu

0
Obilježena krsna slava manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu

VIŠEGRAD – U manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu u opštini Višegrad danas je u prisustvu velikog broja vjernika obilježena krsna slava Spasovdan.

Svetu liturgiju služio je arhimandrit Jovan Gardović uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je obavljen obred lomljenja slavskog kolača i licitiranje crkvenih barjaka, uz svečanu litiju oko hrama.

Domaćin hramovne slave bio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je rekao da je to velika čast za njega i njegove saradnike Nedeljka Perišića, Peru Petrovića i Darka Andrića.

„Mi smo odlučili da ove godine budemo domaćini krsne slave manastira u Vardištu, jer monahinje zaslužuju našu pomoć“, rekao Đurević.

On je naveo da opština Višegrad pomaže sve vjerske objekte i da će tako biti i u narednom periodu.

Igumanija manastira Jefimija Stjepić rekla je da je krsna slava proslavljena u prisustvu velikog broja vjernika koji su došli sa svih strana.

„Ove godine nam je posebna čast da se za kuma manastirske slave javio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević sa svojim saradnicima, na čemu im neizmjerno zahvaljujemo“, istakla je igumanija Jefimija.

Igumanija je rekla da su ove godine urađene staze do manastira, a naredne godine očekuju da će biti urađena fasada.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg građena je od 1991. do 1996. godine. Hram je osveštao NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj 21. jula 1996. godine. Iste godine je osnovana vardiška parohija, izdvajanjem iz dobrunske parohije. Manastir je nastanjen monahinjama od avgusta 2007. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments