Obilježen završetak lovne sezone

0

VLASENICA – Više od 400 članova Lovačkog udruženja “Igrišta” i gostiju iz regije prisustvovalo je u Vlasenici lovačkoj večeri, koje ovo udruženje tradicionalno organizuje na završetku lovne sezone.

Predsjednik Udruženja Marko Todorović novinarima je sinoć izjavio da “Igrišta” gazduju lovištem “Birač”, koje se prostire na površini od 23.000 hektara i da su ispunili plan za proteklu lovnu godinu.

“Odstrijelili smo 23 srndaća i 33 divlje svinje i zatvorili sezonu i prije kalendarskog isteka”, rekao je Todorović.

Todorović je dodao da je Udruženje u prošloj godini konkurisalo sa dva projekta Ministarstvu šumarstva, vodoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske.

“Projekti su nam odobreni i tim sredstvima kupili smo šest kamera, dvije automatske hranilice za divlje svinje, te jednu visoku i četiri niske čeke”, objasnio je predsjednik Todorović.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević novinarima je rekao da ta lokalna zajednica iz opštinskog budžeta aktivno podržava rad Lovačkog udruženja “Igrišta”.

“Smatramo da time ulažemo i ukupni razvoj privrednih aktivnosti na području naše opštine, jer Vlasenica ima bogate prirodne resurse za ekspanziju lovnog turizma”, rekao je Kraljević.

Sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić novinarima je rekao da je ovaj savez moćna organizacija, koja okuplja više od 22.000 članova.

“To je najveća nevladina organizacija u Republici Srpskoj. Naš rad je prepoznala i Vlada Republike Srpske, vraćajući nam dio sredstava koje mi ulažemo kroz odstrel, da bi mi imali uslove da možemo da primimo i strane goste “, rekao je Lazić.

Na sinoćnjoj svečanosti predstavljena je i Povelja o bratimljenju lovačkih udruženja “Igrišta” iz Vlasenice i “Semberija” iz Bijeljine.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja Vasilije Savić novinarima je rekao da druženje bijeljinskih i vlaseničkih lovaca datira još iz predratnog perioda.

“Mnogi lovci iz Semberije su ovdje prije rata zasnovali prijateljstva sa lovcima iz Birča. U Vlasnicu su dolazili da love, jer je priroda ovdje drugačija. Ovdje se lovi visoka divljač, prvenstveno divlja svinja, koje kod nas nema. Tako je došlo do druženja, koje traje i danas”, rekao je Savić.

Dodijeljena su i prigodna priznanja najistaknutijim članovima Lovačkog udruženja “Igrišta” u Vlasenici, te firmama i pojedincima koji su pomogli njihov rad.

Zahvalice Lovačkog udruženja “Igrišta” dobili su predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić i sekretar Saveza Živojin Lazić.

Poveljom Lovačkog saveza Republike Srpske nagrađeni su prvi predsjednik Lovačkog udruženja “Igrišta” Dragoljub Jeftić, lovac Slobodan Jović, te firma “Bukom-prom”, dok je, posthumno, Zlatnim ordenom odlikovan nekadašnji član Udruženja Radivoje Kurtuma.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments