Obilježen Svjetski dan šuma

0
Obilježen Svjetski dan šuma

VLASENICA – Studenti i profesori studijskog programa Šumarstvo u Vlasenici obilježili su danas Svjetski dan šuma svečanom akademijom i prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Svečanoj akademiji i prigodnom kulturno-umjetničkom programu u amfiteatru Fakulteta u Vlasenici prisustvovali su i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, u okviru kojeg djeluje studijski program u Vlasenici, te rukovodstva opštine Vlasenica, lokalnih institucija i ustanova.

„Šumama ne treba da posvetimo samo jedan dan, nego treba svakodnevno da ih čuvamo, jer one čuvaju nas, a toga često nismo ni svjesni“, poručila je dekan Poljoprivrednog fakulteta Dejana Stanić, koja je obraćajući se okupljenima navela da šume pokrivaju oko 30 odsto ukupnih kopnenih površina na planeti Zemlji, odnosno prostiru se na četiri milijarde hektara.

Prema podacima katastra šuma i šumskog zemljišta, ukupna površina šuma u Republici Srpskoj iznosi 51,7 odsto od ukupne površine Srpske.

Načelnik opštine Vlasenice Miroslav Kraljević podsjetio je da je studijski program Šumarstvo u ovoj lokalnoj zajednici počeo sa radom 2011. godine i da je veliki broj studenata već završio školovanje i našao zaposlenje.

Kraljević je dodao da je ove godine planirano da se u Vlasenici uvede i smjer drvoprerada, a narednih godina još neki.

„Osnovni cilj svih naših poteza je da što bolje i racionalnije eksploatišemo šumska dobra, a imajući dobre kadrove, imaćemo i bolje rezultate“, rekao je Kraljević.

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili su članovi Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ iz Vlasenice, učenici Osnovne i Srednje škole, te gosti sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments