Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

0
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

VIŠEGRAD – Centar za zaštitu mentalnog zdravlja danas je u Višegradu preventivnim pregledima i edukacijom, te dijeljenjem promotivnog materijala obilježio 10. oktobar – Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Direktor višegradskog Doma zdravlja Snežana Đurović kaže da Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u ovoj ustanovi raspolaže svim potrebnim dokumentima i da se radno-okupacionom terapijom svi pacijenti mogu uključiti u svakodnevni život i rad zajednice.

„To je stručan i obrazovan kadar koji se sastoji od ljekara specijaliste, psihijatra, psihologa, pedagoga, logopeda, radno-okupacionog terapeuta i medicinskih sestara koji profesionalno obavljaju svoj posao, a odnosi se na dijagnostiku liječenja, prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju lica sa mentalnim poremećajem“, pojasnila je Đurovićeva.

Psiholog u višegradskom Domu zdravlja Gorica Tomić rekla je da je cilj Centra da se obrati pažnja na probleme mladih Višegrađana i na njihovo mentalno zdravlje.

„Primjećujemo da je u Višegradu u porastu broj neurotskih problema poput anksioznih poremećaja, različitih socijalnih fobija, poremećaja u ishrani, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, a u porastu je i vršnjačko nasilje“, istakla je Tomićeva.

Tomićeva je dodala da se podizanjem svijesti kod mladih, njihovom edukacijom, ali i edukacijom vaspitača, prosvjetnih radnika i roditelja može prepoznati simptomatologija bilo kog mentalnog poremećaja.

Prema njenim riječima, simptome bilo kog mentalnog poremećaja ili psihičke krize kod mladih ne prepoznaju ni oni sami, nego ljudi koji se nalaze u njihovom okruženju i koji su u dodiru sa njima.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine, od 1992. godine, u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se podigla svijest o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta.

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja organizuje se pod sloganom „Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare