Obilježen “Narandžasti dan”

0
Obilježen

VLASENICA – U Vlasenici večeras je plesanjem zumbe obilježen “Narandžasti dan” – Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Predstavnica opštine Vlasenice Ivana Majstorović izjavila je Srni da se “Narandžasti dan” po prvi put organizuje u toj opštini.

“Nadamo se da će ovo postati tradicija i da ćemo na ovaj način uticati da se smanji stopa nasilja i podstaći sve žene koje su žrtve porodičnog nasilja da se usude i obrate organima koji mogu to da spriječe”, rekla je Majstorovićeva.

Generalni sekretar UN proglasio je svaki 25. dan u mjesecu “Narandžastim danom”, s ciljem da se globalno ukaže na sveprisutniji problem nasilja nad ženama i djevojčicama.

Organizator događaja je Opština Vlasenica uz podršku Instituta za razvoj mladih “KULT”.

Amela Sačić je u ime “KULTA” novinarima izjavila da svaki problem, pa i kada je riječ o nasilju nad ženama i djevojčicama, zahtijeva veći angažman u zajednici.

“Ovo se možda čini kao mali korak, ali je važno da se u svim dijelovima BiH podjednako govori o svakom obliku nasilja, jer sve dok ćutimo to i odobravamo”, rekla je Sačićeva.

Psiholog Sigurne kuće Fondacije “Lara” Tatjana Petrović okupljenima u sali Srednjoškolskog centra “Milorad Vlačić” održala je predavanje o tome šta je nasilje, koje vrste nasilja postoje i kako ga prepoznati.

“Genaralno, kod nas u društvu je problem to što nasilje vrlo često nije prepoznato i ne reaguje se adekvatno”, rakla je Petrovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments