Obilježen Evropski dan parkova

0

VLASENICA – Simboličnom sadnjom dvije mladice javora u gradskom parku, Vlaseničani su danas obilježili Evropski dan parkova.


Akciju je organizovala Opštinska komisija za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa, a podržali su je vlasenički osnovci i srednjoškolci, Komunalno preduzeće „Čistoća“, Šumarski odsjek Poljoprivrednog fakulteta, te Šumsko gazdinstvo „Birač“, koje je obezbijedilo mladice.

Učenik Šumarsko-tehničke škole Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ Nikola Golić rekao je novinarima da i ovakve simbolične akcije imaju veliki značaj za zaštitu životne sredine.

„Apelujem da naši sugrađani čuvaju gradsko zelenilo i da ne dopustimo da biva uništeno“, naveo je Golić.

Profesor u Šumarsko-tehničkoj školi Pajsija Petrović istakao je da su sadnice koje su danas zasađene u gradskom parku autohtona vrsta.

„Riječ je o vrsti drveta gorski javor-acer pseudoplatanus. Kada se neka površina pošumljava nekom vrstom drvata, najbolje je upotrijebiti vrstu koja je autohtona na tom području“, naglasio je Petrović.

Profesor u Poljoprivrednoj školi vlaseničkog Srednjoškolskog centra Slobodanka Kosorić kaže da je jedan od zadataka ove škole da svojim učenicima pruži znanje o važnosti očuvanja životne sredine.

„Mi se još držimo krilatice `Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi`. To svi moramo da imamo u vidu jer je posljednji trenutak da ljudi na planeti shvate šta za njih znači drveće“, rekla je Kosorićeva.

Predsjednik Komisije za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa Nebojša Pejanović naveo je da akcije Komisije podržavaju opštinske vlasti, preduzeća i ustanove.

„Nedavno smo organizovali izložbu ptica u centru grada, koja je protekla veoma uspješno. Danas smo posadili dvije mladice javora, te tim činom našim građanima poslali poruku da se više brinu o zaštiti životne sredine“, istakao je Pejanović.

Petog juna, na Dan zaštite životne sredine, Komisja će organizovati prigodne aktivnosti u saradnji sa vlaseničkim školama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare