Obilježen Dan Vojne policije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dan Četvrtog bataljona vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske obilježen je danas služenjem parastosa u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama svim poginulim i umrlim pripadnicima jedinice i polaganjem vijenaca na spomenik „Slava srpskom borcu“.

Obilježavanje je organizovalo Udruženje veterana vojne policije ovog korpusa.

Ove godine obilježavanje je bilo skromnije zbog situacije u vezi sa virusom korona, pa su prisustvovali pojedini članovi bratskih udruženja Vojske i policije Republike Srpske, članovi porodica poginulih boraca, te predstavnici lokalne zajednice.

„Danas obilježavamo za nas veoma bitan datum, Dan Četvrtog bataljona vojne policije. Zbog virusa korona smo prisiljeni da poštujemo sve naredbe Vlade Republike Srpske, pa nismo organizovali svečanu akademiju, ni svečani ručak, ali se nadam da ćemo dogodine moći proslaviti ovaj dan kako i priliči“, rekao je sekretar Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijskog bataljona Dragan Pjević.

Obilježavanju je danas prisusvovao i Svetislav Gavrilović, čiji je otac Mijat Gavrilović poginuo 19. aprila 1995. godine na Bjelovcu u opštini Trnovo.

„Svake godine okupimo se ovdje da odamo počast poginulim pripadnicima Četvrtog bataljona. Dok smo god mi živi, sjećaćemo ih se i obilježavati ovaj dan“, poručio je Gavrilović.

Komandir Saobraćajne čete Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Slaviša Bašević rekao je da je ogorčen neradom Tužilaštva i Suda BiH, koji ne procesuiraju odgovorne za zločine nad Srbima.

Četvrti bataljon vojne policije formiran je 25. maja 1992. godine i nastao je od jedinice vojne policije iz kasarne JNA „Viktor Bubanj“ u Sarajevu.

Bataljonom su komandovali major Jovo Štrbac, kapetan Nedeljko Lizdek, kapetan Zoran Terzić i major Vuko Čvoro.

Jedinica je izgubila 13 boraca, a poginuli su Nedeljko Lizdek, Stojan Đurić, Sreten Knežević, Dragan Stanković, Mijat Gavrilović, Saša Todorović, Saša Mihajlović, Vojislav Jokić, Aleksandar Bartula, Vojo Golubić, Aleksandar Zlikovac, Brane Andžić i Miodrag Mičić.

Jedinica je 23. maja 1992. godine napustila kasarnu „Viktor Bubanj“ i izmještena je u selo Tvrdimići, a 25. maja te godine izvršeno je prvo postrojavanje.

Bataljon je poslije toga stacioniran u kasarni „Slobodan Princip Seljo“ u Lukavici.

U sastavu bataljona bile su tri čete, protivteroristički vod, odjeljenje za Službe Vojne policije, Krim-tehnika i odjeljenje veze.

Druga četa Vojne policije je zbog potreba obezbjeđenja pozadinskog komandnog mjesta korpusa bila izmještena na Pale.

Uz uobičajne vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta s osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije.

Po završetku ratnih dejstava, bataljon je sa cjelokupnim materijalno-tehničkim sredstvima izmješten na Pale, gdje je 1997. godine određeni broj vojnika potpisao prve profesionalne ugovore, jer je tada jedinica stavljena pod komandu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni „Miloš Obilić“ i po novoj formaciji je djelovala kao četa Vojne policije.

Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare