Obilježen Dan oslobođenja opštine u proteklom ratu

0
Obilježen Dan oslobođenja opštine u proteklom ratu

VLASENICA – U Vlasenici je danas obilježeno 26 godina od oslobođenja opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je poginulo 146 boraca sa ovog područja.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je okupljenima na Vojničkom groblju da je ovaj dan najvažniji za opštinu Vlasenica u njenoj novijoj istoriji.

On je ukazao na potrebu da se pomogne Srbima kojima je na teret stavljen ratni zločin.

„Moramo pomoći našim ljudima koji su nepravedno osuđeni ili se vode procesi pred sudovima, koji leže u nekim tamnicama samo zato što su Srbi. Ako ne budemo zajedno svi ćemo biti tamo“, rekao je Kraljević.

Kraljević je najavio da će ove godine u Vlasenici biti izgrađeno centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa tog područja.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Spomenko Stojišić podsjetio je da se 21. aprila 1992. godine srpski narod Vlasenice samoorganizovao i, oružanom otporom, suprostavio namjerama da bude uništen ili protjeran sa ovih prostora.

„Danas se neki pitaju od koga je Vlasenica oslobođena. Oslobođena je od onih koji su imali zle namjere i htjeli da unište viđenije ljude u Vlasenici, da nas obezglave, a poslije toga šta bi bilo, Bog samo zna“, rekao je Stojišić.

Na današnjim memorijalnim okupljanjima istaknuto je da je opština Vlasenica pretrpjela ogromne civilne žrtve i razaranja, a da je veliki broj boraca i civila teže ili lakše ranjen.

Parastos poginulima služen je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, gdje je u prigodnoj besjedi sveštenik Vladimir Radonjić istakao da žrtva onih koji su živote dali za Republiku Srpsku neće biti uzaludna sve dok ljudi mogu slobodno da hodaju Srpskom i da se okupljaju.

Spoman soba u Vlasenici čuva sjećanje na 146 boraca sa područja ove opštine, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te 15 boraca iz Dervente, koji su poginuli na ovom ratištu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare