Obilježen Dan odbrane Višegrada

0

VIŠEGRAD – Boračka organizacija Višegrad obilježila je danas Dan odbrane Višegrada u Donjoj Lijesci, mjestu stradanja porodice Tanasković iz koje su ubijena dva brata i maloljetna sestra.
Milja Tanasković izgubila je sinove Rada, Vlada i Vladanku, kada je takozvana Armija BiH upala u ovo selo i pobila civile i borce ovog kraja.

„Bila sam u kući sa djecom, prvo su ubili Rada, pa Vlada, a kćerka je umrla na mojim ranjenim nogama“, priča Tanaskovićeva.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da su se velike borbe odvijale na ovom prostoru, značajne za oslobođenje Višegrada.

„Tog dana poginule su dvije civilne žrtve i dva borca. Među njima su bila dva brata i maloljetna sestra, te desetine ranjenih“, dodao je Vasić.

Vasić je istakao da su pripadnici tzv. Armije BiH pokazali i u ovim borbama svoje lice jer su bijes iskazali na nedužnim licima.

Komandant višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je današnji dan najznačajniji za Višegrad zato što je na ovaj dan prije 24 godine odbranjen Višegrad od muslimanskih snaga.

„Muslimanske snage su bile mnogo brojnije i jače i postigle su početni uspjeh jer su presjekle obje čete u ovom kraju“, dodao je Dragičević.

On je naglasio da su posljedice ove borbe veoma značajne, jer je to prvi put da u jednoj odbrambenoj akciji srpska vojska postigne potpunu pobjedu, a do tada srpske linije su bile napadane.

U okviru obilježavanja Dana odbrane Višegrada, opštinska Boračka organizacija je prislužila svijeće stradalim borcima na Vojničkom groblju na Megdanu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare