Obilježen Dan odbrane Višegrada

0

VIŠEGRAD – Boračka organizacija Višegrad obilježila je danas Dan odbrane Višegrada obilaskom ratnih položaja na Gornjoj i Donjoj Lijesci, a tim povodom položeni su vijenci na centralni spomenik kod hrama na Gornjoj Lijesci.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milosav Vasić podsjetio je da je tzv. Armija BiH od 23. do 29. oktobra 1992. godine svakodnevno vršila napade na odbrambenu liniju, te da je glavni napad bio 29. oktobra, a cilj je bio da uđu u Višegrad.

„Naše jedinice su se junački i hrabro borile i oni su u povlačenju pokupili svoje ranjenike i otišli“, naveo je Vasić.

Starješina Interventne čete Obrad Poluga podsjetio da je 29. oktobra 1992. godine između 10.00 i 11.00 časova krenuo opšti napad na potezu Okolišta, Gornja i Donja Lijeska i Kočarim, te da su neprijateljske snage presjekle komunikaciju između Donje Lijske i Okolišta i zauzeli jedan dio položaja na Donjoj Lijesici.

„Na poziv komandanta brigade interventna četa je brzom reakcijom izašla na teren i zauzeli smo položaj koji su naprijateljske snage zauzeli i ostavili jedan broj vojnika da drže te linije. Nakon pola sata uspjeli smo da vratimo i ostale položaje i da vratimo dio tehnike koji su bili preuzeli“, istakao je Poluga.

On je dodao da su pronašli i jedan broj vojnika koji su poginuli u odbrani.

„Intenzitet borbi je stao u večernjim satima i narednih dana mi smo održali komplet liniju, a oni su se povukli u svoje početne položaje prema Međeđi“, istakao je Poluga.

Bivši komandanat višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je položaje četvrte i pete čete napadala neprijateljska vojska snage oko tri hiljade elitnih jednica goraždanske divizije.

„Oni su najbolje borce iz svih brigada odabrali i sa tim jedinicama su napali naše dvije čete, odnosno kompletnu liniju od lijeve obale Drine do Kočarima, Donje i Gore Lijeske. U pomoć su im došle ustaše iz Zapadne Hercegovine, to znamo jer smo našli dvojicu ubijenih ustaša sa crnim kombinezonima istim kao što su ustaše bile ubijene tokom Drugog svjestkog rata“, rekao je Dragičević.

On je dodao da su tu srpski borci pružili herojsku odbranu.

„Za tih šest dana poginulo je sedam naših boraca i četiri civilne žrtve. Oni su imali znatno veće gubitke, ali je najinteresantnije bilo to što su na bojištu ostavili mrtve komandante, a nismo našli nijednog borca“, istakao je Dragičević.

On je rekao da je njihov poraz bio toliko jak zbog gubitka komandanata da se nisu nikada više oporavili i nikada žestoko nisu napadali na položaj višegradske brigade.

„To je bila prekretnica u proteklom ratu što se tiče odbrane Višegrada i njihovih napada na našu brigadu“, dodao je Dragićević.

Prema njegovim riječima, ovo je najznačajniji datum kada se treba okupljati i podsjetiti, da bi i mlađi naraštaji saznali šta se dešavalo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare