Obilježen Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Parastosom u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima i polaganjem cvijeća ispred Spomen-kosturnice u Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježen Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su, pored porodica nestalih, položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici boračkih organizacija, institucija Republike Srpske i BiH i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić.

„Prošle su 23 godine od kada su nestali prvi sarajevski Srbi, a te tragične događaje obilježavamo kao znak sjećanja na dan prvog masovnijeg nestanka takozvane `grupe osam`. Oni su nestali u jednom danu, a posmrtni ostaci šestorice nikada nisu pronađeni“, rekao je predsjednik Regionalne koordinacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić.

Vranić je istakao da se na ovaj dan obilježavaju i svi drugi nestanci Srba u ovoj regiji, za čijim se posmrtnim ostacima još traga.

On je naglasio da je proces traženja i identifikacije nestalih lica do 2008. godine tekao na zadovoljavajući način i na godišnjem nivou su identifikovali više od 320 Srba, a od kada je formiran Instituta za nestala lica BiH do danas, identifikovano je tek 58 Srba, koje je ekshumirala prethodna Komisija za traženje nestalih Republike Srpske.

„Ponovo se vrši zločin nad nestalim Srbima, jer kako drugačije objasniti to da godinu dana Institut krije identifikovano lice i neće da saopšti porodici da ga pristojno sahrane, jer čeka da porodice biološki nestanu“, rekao je Vranić.

On je dodao da godinu dana na DNK analizu i uzimanje koštanog uzorka čeka ekshumirano tijelo za koje se sa sigurnošću zna o kome je riječ.

Vranić je naglasio da je poražavajuće za porodice nestalih da je borac Vojske Republike Srpske identifikovan prije 18 mjeseci, a da famozni Institut za nestala lica BiH do danas nije dao potrebne papire i dokumente porodici da mogu ostvariti svoja zakonska prava.

Prema njegovim riječima, ljudi u Institutu žele da proces traženja traje što duže da bi oni zadržali visoke i redovne plate.

„Tražimo od svih institucija Republike Srpske da se proces traženja vrati na entitete, kao što je bilo do formiranja Instituta za nestala lica BiH“, istakao je Vranić.

Vranić ističe da su porodice nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije ogorčene i zbog neažurnog rada Tužilaštva BiH, što za posljedicu ima neprocesuiranje onih koji su počinili ratne zločine nad sarajevskim Srbima.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu je identifikovano ukupno 306 Srba, a još se traga za 179 lica, u Ilijašu su identifikovana 33 lica i traga se za još jednim, u Brezi je identifikovano svih osam lica za kojima se tragalo, u Varešu je identifikovano 12 lica i traga se još pet, dok je u Zenici identifikovano 28 lica, a traga se za još 13 Srba.

U Rogatici nema identifikovanih lica, a još se traži devet nestalih, a slično je i u Kaknju gdje nema identifikovanih, a traga se za jednim nestalim licem. Nema identifikovanih ni na Han Pijesku, gdje se traga za dva lica.

„Na području Goražda identifikovali smo 80 lica, a tragamo za još 86, u Trnovu su identifikovana 124 lica, a tragamo za još 12, na Palama je identifikovano šest lica, a tragamo za još dva, na Sokocu je identifikovano pet lica, a tragamo za još tri, dok su u Višegradu identifikovana dva lica, a tragamo za još tri nestala“, precizirao je Vranić.

On dodaje da je na Ilidži identifikovano 14, a da se traga se za još pet lica, u Kladnju je identifikovano 19 lica, a tragaju za još četiri nestala, u Hadžićima je identifikovano 13 lica, a traga se za još četiri i u Vogošći je identifikovano 18 lica, dok se traga za još dva lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare