Obilježen Dan Mašinskog fakulteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dan Mašinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo danas je obilježen svečanom akademijom na kojoj su promovisani diplomirani inženjeri, te tri mastera mašinstva i tri magistra tehničkih nauka.

Nakon promocije dodijeljena su priznanja kolektivima, zaslužnim pojedincima i najboljim studentima.

Dekan Mašinskog fakulteta Ranko Antunović istakao je da je, prateći tehnološki razvoj i zahtjeve koji se danas postavljaju pred inženjere, obrazovni sistem ovog fakulteta usklađen sa evropskim trendovima i da se školuju kvalitetni inženjeri za potrebe tržišta u ovoj oblasti.

„Danas slavimo 21 godinu postojanja, postali smo poznati po istraživanjima i mogućnostima i do sada smo školovali 238 inženjera mašinstva, 17 magistara tehničkih nauka i 10 doktora tehničkih nauka“, rekao je Antunović.

On je naveo da se posebna pažnja posvećuje naučno-istraživačkom radu i saradnji sa privredom.

„U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući snažnoj podršci Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica i privrednika, uspjeli smo da modernizujemo naš istraživački prostor, da opremimo laboratorijski prostor i sada su stvoreni uslovi za istraživanje kako baznih, razvojnih tako i primijenjenih istraživanja“, rekao je dekan Mašinskog fakulteta.

Antunović je dodao da ovaj fakultet bilježi i porast broja upisanih studenata, te da je razlog to što su osavremenjeni studijski programi, dok je drugi razlog potreba za mašinskom strukom u regionu.

„Na zavodu za zapošljavanje vrlo je malo inženjera. Ovo je deficitarni kadar i oni u roku od pola godine nađu zaposlenje“, rekao je dekan.

Akademiji je prethodilo potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između Mašinskog fakulteta i firme „Energoinvest-Elektroenergetska oprema“.

Direktor marketinga, prodaje i razvoja firme „Energoinvest-Elektroenergetska oprema“ Miro Klepić rekao je, nakon potpisivanja sporazuma, da je tehničko-tehnološki napredak izvjestan jedino u polju nauke, obrazovanja i privrede, te da je na taj način nastao i veliki sistem kao što je „Energoinvest“.

„Mi smo danas potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji kojim definišemo dalje pravce naših međusobnih odnosa, a koji su u okviru naših potreba kao privrednog sistema. Naš interes je da, u sklopu naših projekata na elektroenergetskoj opremi, imamo pouzdane i važne saradnike u oblasti nastavno -naučnog rada na našim projektima“, rekao je Klepić.

On je dodao da je veliki interes ove firme za korištenjem laboratorijskih kapaciteta Mašinskog fakulteta, zbog čega je pokrenuta poslovna saradnja.

Prema njegovim riječima, velika je potreba za mašinskim inženjerima, naročito u novoj organizaciji „Energoinvesta“ gdje je u planu razvoj nove generacije proizvoda elektroenergetske opreme.

„Planiramo već od jeseni da stipendiramo studente Mašinskog fakulteta treće i četvrte godine koji će kod nas imati uslove za obuku i praktičan rad“, dodao je Klepić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare