Obilježen dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Parastosom i polaganjem vijenaca u Spomen-kapeli poginulih boraca odbrambeno–otadžbinskog rata u Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježen Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Rukovodstvo opštine i predstavnici boračkih organizacija Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Pala položili su cvijeće i na spomenik „Slava srpskim borcima“, gdje je održan i prigodan kulturno-umjetnički program.

Jedan od ratnih komandanata Prve sarajevske mehanizovane brigade Blagoje Kovačević istakao je da je današnji dan prilika da se još jednom podsjete na „sve muke i prilike koje su imali boraci ove brigade na stvaranju Republike Srpske“.

„Želim da ukažem na potrebu ponovnog ujedinjavanja svih snaga na očuvanju Republike Srpske, jer nije mali broj pokazatelja koji ukazuju da je Srpska ponovo u opasnosti i mi moramo naćin načine i mogućnosti da ovo sveto djelo koje smo stvorili devedesetih godina sačuvamo i ostavimo novim pokoljenjima“, istakao je Kovačević.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak istakao je da je boračka populacija na prostoru ove opštine stambeno zbrinuta, te da je u fazi otkup 60 stanova porodica poginulih boraca, koje im je dala opština na korištenje bez naknade.

„Najveći problem na području opštine je zapošljavanje demobilisanih boraca i djece poginulih boraca i Vlada Republike Srpske mora da iznalazi nova rješenja, da bi se zapošljavale ove kategorije“, rekao je on i dodao da je to najugroženija kategorija u društvu.

Tuševljak je dodao da opštinska Boračka organizacija kroz jednokratne pomoći pomaže tu kategoriju, ali da to nije dovoljno.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da mu je drago što u okviru manifestacije „Spasovdanske svečanosti“ obilježava i Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade, koja je odbranila ovaj prostor i nikada nije djelovala ofanzivno, već isključivo defanzivno, s namjerom da zaštiti tadašnje Srpsko Sarajevo.

Ćosić je istakao da nikada ne treba da se zaboravi više od 600 poginulih pripadnika ove brigade i 1.200 ranjenih boraca.

„Sa Boračkom organizacijom i sa Vladom Republike Srpske prošle godine smo uručili jednokratne novčane pomoći za 20 i više porodica poginulih boraca za njihovo stambeno zbrinjavanje i time smo okončali taj proces“, istakao je on.

Ćosić je rekao da će do kraja godine opština rekonstruisati i Centralno spomen-obilježje na Vojničkom groblju u Miljevićima.

Prema njegovim riječima, i danas ostaje problem zapošljavanja, kako demobilisanih boraca, tako i njihovih porodica, što je jedan mukotrpan proces koji, nažalost, lokalna zajedica sama ne može da riješi.

Ratni vojni invalid i pripadnik Prve sarajevske mehanizovane brigade Đorđe Kreštalica istakao je da godinama dolazi na obilježavanje Dana formiranja Brigade, da bi se poklonio sjenima poginulih saboraca.

„Ostali smo mi da njegujemo te tradicije i sjećanje na naše drugove“, rekao je Kreštalica i dodao da je cilj ovih obilježavanja da se nikad ne zaboravi ratna prošlost.

Opština Istočno Novo Sarajevo „Spasovdanskim svečanostima“, koje su počele juče, obilježava Dan i krsnu slavu opštine – Spasovdan.

U Kulturnom centru danas će posjetioci moći da pogledaju izložbu ratnih fotografija, a večeras će biti održana svečana Spasovdanska akademija.

Obilježavanje Dana i krsne slave sutra će početi Svetom liturgijom u hramu Svetog Velikomučenika Georgija, nakon čega će na Vojničkom groblju i kod centralnog krsta na Vracama biti položeni vijenci, a slavski obred i ručak biće održani u restoranu „Aurora“.

Slavska litija sutra će proći ulicama opštine, a u večernjim časovima biće održan godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva „Slavija“.

„Spasovdanske svečanosti“ biće nastavljene i narednih dana, koncertom etno-grupe „Trag“ u Parku „Gavrila Principa“, Danima izvorne pjesme, a u nedjelju, 24. maja biće organizovana reli-trka, izložba automobila i dodjela priznanja učesnicima trke.

„Spasovdanske svečanosti“ biće završene turnirom u basketu na igralištu u Parku „Gavrila Principa“.

(www.palelive.com / Srna / Foto arhiva: www.rtvbn.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare