Promovisano pet akademijinih izdanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je u okviru obilježavanja 20 godina rada Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ održana svečana promocija pet akademijinih izdanja.

Promociju je otvorio predsjednik ANURS-a, akademik Rajko Kuzmanović, koji je podsjetio na veoma značajnu ulogu koju je Akademija imala u naučno-kulturnom životu Srpske od ratnog perioda do danas.

„Akademija obilježava 20 godina svog rada, svoje značajne datume i izdanja koja je do sada objavila. Danas promovišemo Zbornik radova o Republici Srpskoj koji opisuje njena dostignuća, razvoj i izazove u proteklih 20 godina i predstavlja stoto izdanje Akademije“, istakao je Kuzmanović.

On je najavio da će sutra biti obilježeno 20 godina rada Akademije promocijom izdanja Akademije i u Višegradu. „Mi isto obilježavamo i u Istočnom Sarajevu, Doboju i Trebinju, jer to su sve centri koji su važna kulturna središta. Želimo da na ovaj način pokažemo da Akademija izdaje važna djela“, naglasio je Kuzmanović.

On je dodao da je monografiju „Traktati o ustavnopravnom položaju Republike Srpske“, koja je izdata u Moskvi, objavila Ruska akademija nauka, što će omogućiti da veliki svijet Rusije mnogo sazna o Srpskoj.

„Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske izuzetan je saradnik ANURS-a i od njega očekujemo veliku pomoć i na izradi enciklopedije Republike Srpske“, istakao je Kuzmanović.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda koji je bio suorganizator promocije, Rade Ristović istakao je da je tokom proteklih sedam godina Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske objavio 170 izdanja stručne literature, čiji autori pripadaju akademskoj zajednici, te izrazio uvjerenje da će nakon večerašnje promocije saradnja dvije institucije postati mnogo snažnija.

Kuzmanović je večeras promovisao zbornik radova „Republika Srpska dvadeset godina razvoja“. Zbornik sadrži 55 referata, uvodnih i pozdravnih govora sa naučnog skupa „Republika Srpska dvadeset godina razvoja – dostignuća, izazovi i perspektive“, koji je održan u organizaciji Akademije 17. i 18. septembra 2012. godine.

Objavljeni radovi, čiji su autori istaknuti naučnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Rusije, SAD, Španije, Bugarske, Makedonije, Italije, Engleske i Belgije pokazuju da je Republika Srpska u dvadesetogodišnjem periodu ostvarila značajne rezultate u svim oblastima društvenog života, te da je bila faktor stabilnosti u BiH dosljedno se pridržavajući Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Monografiju „Traktati o ustavnopravnom položaju Republike Srpske“ promovisao je akademik Drago Branković. Knjiga predstavlja autorski rad akademika Kuzmanovića, u kome su kroz 36 traktata o ustavu, ustavnosti i državnosti, na naučni i objektivan način, objedinjena najznačajnija pitanja ustavnopravnog položaja Republike Srpske unutar složene državne strukture BiH, na osnovu Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zbornik radova „Ivo Andrić između Istoka i Zapada“ promovisao je akademik Branko Letić. Radovi objavljeni u ovom zborniku saopšteni su na naučnom skupu „Andrić između Istoka i Zapada“, koji je, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održan 8. i 9. decembra 2011. godine, a organizovan je povodom pedesetogodišnjice dobijanja Nobelove nagrade za književnost.

Knjige „Djela Nikole Koljevića“, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i „Službenog glasnika Srbije“, objavljene su u šest tomova krajem 2012. godine.

Ova sabrana djela šekspirologa, esejiste, profesora univerziteta, visokog intelektualca i potpredsjednika Republike Srpske predstavljaju najznačajniji dio njegovog životnog opusa, sabranog u šest knjiga: „Teorijski osnovi nove kritike“, „Ikonoborci i ikonobranitelji“, „Šekspir tragičar“, „Andrićevo remek djelo“, „Klasici srpskog pjesništva“, „Pjesnik iza pjesme“ i „Otadžbinske teme“.

Promociju je obavio akademik Ljubomir Zuković.

Akademik Slobodan Remetić promovisao je Zbornik radova „Jezik i pismo u Republici Srpskoj“, koji predstavlja zbirku 18 referata koji su izloženi na okruglom stolu „Jezik i pismo u Republici Srpskoj“, a koji je u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održan 25. novembra 2011. godine.

Zbornik, sa svojim zaključcima, predstavlja dokument u kome je izneseno stanje o položaju i statusu srpskoj jezika u Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare