Obilježen Dan boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka

0

SOKOLAC – Predstavnici Boračke organizacije opštine Sokolac položili su danas vijenac, povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Prvog srpskog ustanka, na Centralno spomen obilježje na Sokocu, na kome su uspisana imena 1.250 poginulih boraca.

„Ovo još jedan dan u kome se sjećamo Sretenja, 15. februara 1804. godine, kada je počela borba za oslobođenje srpskog naroda od Osmanlijskog carstva i isto tako njegujemo sjećanje na borce Vojske Republike Srpske, koji su izvojevali slobodu“, rekao je predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Sokolac Željko Lalić.

On je istakao da je zbog poštovanja epidemioloških mjera ove godine obilježavanju Dana boraca prisustvovao mali broj članova porodica poginulih i preminulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske.

„Naša obaveza je, a potom i naših potomaka, da se sjećamo srpskih boraca koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku, u kojoj slobodno živimo i naša djeca smiju pričati svojim jezikom i baštiniti svoju istoriju i kulturu“, naveo je Lalić.

Zdravko Orašanin /65/, jedan od demobilisanih boraca, izrazio je zadovljstvo što se obilježavanjem značajnih datuma iz minulog rata saborci sjećaju svojih poginulih drugova i teških dana u kojima je izvojevana sloboda.

On se kao penzioner nada boljem statusu u zajednici svih boračkih kategorija koje su donijele mir i stvorile Republiku Srpsku.

Polaganju vijenca na Centralno spomen obilježje prisustvovao je i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Sa područja opštine Sokolac u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je ukupno 287 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Centralna manifestacija obilježavanja 15. februara Dana boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka održava se danas u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare