Obilježen Dan boraca i 217 godina od ustanka protiv Turaka

0

FOČA – Boračka organizacija Foča danas je obilježila Dan boraca Republike Srpske, kao i 217 godina od početka Prvog srpskog ustanka, a tim povodom služen je parastos za poginule srpske borce.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos kod Centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata, gdje su prethodno delegacije opštine i udruženja koja njeguju tekovine otadžbinskog rata položile cvijeće i prislužile svijeće.

Nakon parastosa, okupljeni su prošetali do Muzeja Stare Hercegovine, odnosno do Spomen-sobe poginulih boraca, u kojoj se nalaze njihove fotografije sa biografskim podacima, gdje su prislužili svijeću i odali im poštu minutom ćutanja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković osvrnuo se na probleme demobilisanih boraca, za koje je rekao da su bez posla i da žive u veoma teškom stanju.

„Imamo slučajeva da nam dođe borac od 60 godina, koji od rata nije radio, a problem mu je što su mu i djeca bez posla, a imaju već 40 godina. Problemi su veliki, a država o njima ne misli. Mi kao Boračka organizacija im pomažemo koliko možemo“, rekao je Stanković.

U stvaranju Republike Srpske iz Foče je učestvovalo oko 3.000 srpskih boraca, koji su se, osim na dugačkom fočanskom frontu, borili i na ratištima širom BiH.

Prema podacima Monografije poginulih, u Foči je živote na srpskoj strani izgubilo 400 boraca i 148 civila.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare