Obilježen dan bez automobila

1

Dvočasovnim zatvaranjem Ulice Milutina Milankovića za saobraćaj te defileom biciklima, rolerima i trotinetima na Palama je sinoć po prvi put obilježen Međunarodni dan bez automobila.

Član Grupe za zaštitu djece i omladine „Mreža“ Tatjana Jeftić rekla je novinarima da manifestacija Dan bez automobila ima za cilj podizanje svijesti o zdravom načinu života i potrebe za smanjenjem korišćenja automobila.

„Koristi su višestruke, ne samo što će nam biti manje zagađen vazduh, nego što ćemo biti zdraviji i imati više kondicije“, rekla je Jeftićeva i dodala da što više vremena treba provoditi u šetnji.

Zbog toga su na manifestaciju pozvani članovi nekoliko klubova, kako bi promovisali zdrav način života.

Načelnik Gorske službe spasavanja „Jahorina“ Miro Kalem istakao je da su se priključili ovoj manifestaciji kako bi skrenuli pažnju stanovnicima Pala, Republike Srpske i BiH da što manje koriste automobile u urbanim uslovima, kako bi sačuvali okolinu i zdravlje mališana.

U programu manifestacije u organizaciji Grupe za zaštitu djece i omladine „Mreža“ i podršku organizacije „Vorld Vižn“, učestvovala su djeca iz vrtića „Cvrčak“, učenici osnovnih škola, saobraćajna sekcija Osnovne škole „Srbija“, Plesni klub „Orion“, Karate klub „Romanija“, Odbojkaški klub „Jahorina“ i Gorska služba spasavanja „Jahorina“.

Svjetski dan bez automobila obilježava se širom svijeta 22. septembra kada se dijelovi grada zatvore za automobile. Taj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama kako bi se doprinijelo razvoju ekoloških uslova života.

Prvo spontano organizovanje Dana bez automobila počelo je za vrijeme naftne krize 1970. godine, a obilježava se u 3.000 gradova širom Evrope.

(www.palelive.com / Srna / Foto M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Otvorite bar jednu firmu da narod ima od cega da zivi, a i samo zdravlje ce nam biti bolje. Da roditelji imaju tu mogucnost da odvedu djecu izvan Pala da im nesto priuste, a ne da saraju i izvode kate po ulici ko debili.