ONA: Obilježen 3. maj Dan slobode medija

0

Lokalni tim Omladinske novinske asocijacije obilježio je juče u Palama Svjetski dan slobode medija. Kampanja pod nazivom „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ održana je u 29 gradova u BiH.

„Svjetski dan slobode medija je prilika da podignemo svijest građana o značaju slobode izražavanja i medija koji već godinama rade pod pritiskom i u veoma teškim uslovima.

O tome govore i činjenice da godišnje u svijetu pogine na desetine novinara obavljajući svoj posao, veliki broj njih bude kidnapovan ili pritvoren zbog pokušaja da dodju do istine. Na našim prostorima najveće probleme novinarima predstavlja kršenje osnovnih radnih prava, mala primanja kao i brojne prijetnje i fizički napadi na novinare“, izjavio je koordinator Lokalnog tima Pale u ONAuBiH Slobodan Kovač.

„Građanima Pala smo dijelili kodekse za štampu, magazin Karike i sproveli anketu kroz koju smo željeli da saznamo mišljenje građana o stanju medijskih sloboda, upoznali ih sa mogućnostima da se žale na kršenje etičkih standarda u medijima. Primjetno je nezadovoljstvo građana na rad medija ali se većina slaže u ocjeni da se krše osnovna prava novinara kao i njihova mogućnost na slobodno izvještavanje“, izjavila je Milena Koprivica član Lokalnog tima Pale u ONAuBiH.

Kampanja ima za cilj da osim podizanja svijesti medijskoj (ne)slobodi, ukaže i na dužnosti medija da izvještavaju na profesionalan i objektivan način. Građani su upoznati sa njihovim pravom da šalju žalbe Savjetu za štampu BiH, na neprofesionalno medijsko izvještavanje u BiH.

Savjet za štampu u BiH prošle godine primio je 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala. Veliki broj ovih slučajeva riješen je samoregulacijom odnosno objavljivanjem demantija, izvinjenja, ispravke ili uklanjanjem komentara sa portala.

Javna kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ održana je u: Banjoj Luci, Palama, Bihaću, Cazinu, Goraždu, Sarajevu, Jablanici, Istočnom Sarajevu, Zavidovićima, Tuzli, Visokom, Zenici, Rudom, Šamcu, Travniku, Stolcu, Odžaku, Višegradu, Kaknju, Jajcu, Mostaru, Srebreniku, Brčkom, Gradišci, Maglaju, Foči, Olovo, Modriči i Kalinoviku.

(www.palelive.com / ONA)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare