Obilježen 3. maj Dan slobode medija

0

Lokalni tim Omladinske novinske asocijacije je 3. maja u Palama obilježio Svjetski dan slobode medija. Kampanja pod nazivom “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” je održana u 35 gradova u BiH.

Kampanja je sprovedena podjelom promotivnog materijala, anketiranjem i upoznavanjem građana o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, o ne/slobodi izražavanja i o odgovornosti novinara, i o pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju, što je ujedno i cilj ove kampanje.

“Svjedoci smo da su sve veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora i sve su češći fizički napadi na novinare i njihovo onemogućavanje da slobodno obavljaju svoj posao, u interesu javnosti.

Vjerujemo da će građani pomoću primjeraka Kodeksa za štampu i online medije biti upoznati sa problemima pritisaka na medije, te neprofesionalnim i neistinitim izvještavanjem”, izjavila je za naš portal Dobrila Čajević koordinator ONAuBiH Lokalnog tima Pale.

“3. maj je jedna od rijetkih prilika kada građani opštine Pale imaju priliku da se upoznaju sa svojim pravima, te sa samom mogućnošću žalbe na neprofesionalno i neistinito izvještavanje medija. Poredeći rezultate prethodnih anketa, možemo primjetiti da su građani Pala u odnosu na prošlu godinu bolje upoznati sa svojim pravima, što je rezultat rada naše asocijacije”, dodao je član upravnog odbora LT ONAuBIH Pale, Teodor Savić.

Javna kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održana je u: Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraždu, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Trebinju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju.

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments