Obilježavanje „Dana evropske baštine“ programom „Tragom tehnološkog i industrijskog nasljeđa“

0

Javna ustanova Kinoteka Republike Srpske pripremila je poseban filmski program kojim ce se ova republička ustanova kulture pridružiti obilježavanju „Dana evropske baštine“, kulturne manifestacije koja se tokom septembra održava širom Evrope, a od 2008. godine i u Republici Srpskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Program pod nazivom „Tragom tehnološkog i industrijskog nasljeđa“ biće održan u srijedu, 30. septembra u Palama, u Art galeriji „G 3“, sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

U okviru programa biće prikazani dokumentarni filmovi nastavnog karaktera „Od baklje do televizije“ Milana Luksa i „Priča o loncu“ Branka Ranitovića, snimljeni sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka, koji ilustruju porijeklo i nastanak pojedinih tehnoloških dostignuća i njihovu široku primjenu u opštem razvoju čovječanstva.

Istovremeno, želimo da ukažemo i na arhivsku vrijednost ovih filmova, koji se čuvaju u fundusu Kinoteke Republike Srpske, s obzirom da su za njihovu realizaciju korišćeni izuzetno vrijedni filmski dokumenti koji ilustruju civilizacijski razvoj društva uslovljen brojnim tehnološkim pronalascima.

Posebno želimo da ukažemo na značaj i razvoj industrije u pojedinim pasivnim krajevima bivše Jugoslavije, o čemu svjedoči i film „Rudnik i termoelektrana Gacko“, u režiji jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih reditelja Hajrudina Šibe Krvavca. Film prati višegodišnju izgradnju industrijskog kompleksa „Rudnika i TE Gacko“, jednog od rijetkih i danas aktivnih privrednih subjekata u Republici Srpskoj. Ovaj film višestruko je zanimljiv jer ne samo da pokazuje čudo tehnoloških dostignuća (industrijalizaciju i elektrifikaciju) već ima i kulturološki značaj – jasno pokazuje preobražaj jedne kulture u drugu (kulture ekstezivnog stočarstva u kulturu industrije), što prefinjeno pokazuje reditelj Šiba.

Od 2008. godine, kada se Republika Srpska pridružila obilježavanju „Dana evropske baštine“, Kinoteka Republike Srpske aktivno učestvuje u realizaciji ove kulturne manifestacije, koja se pod okriljem Evropske komisije i Savjeta Evrope obilježava u brojnim evropskim zemljama.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurevic, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare