Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije 16. juna

0

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, 16. jun, je događaj od republičkog značaja jer je veličanstvena pobjeda srpske vojske na ovim prostorima omogućila stvaranje Republike Srpske, istakao je predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

Nakon sastanka Pododbora Vlade Srpske, Dunjić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da će obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije početi 16. juna u 9.00 časova služenjem pomena na Vojničkom groblju na Sokocu, polaganjem vijenaca i obraćanjem zvaničnika.

„Već smo dobili potvrde da će visoki zvaničnici Republike Srpske, kao i predstavnici ambasada Srbije i Ruske Federacije u BiH prisustvovati obilježavanju godišnjice“, rekao je Dunjić.

U 9.30 časova predviđen je duhovni program, a u 10.30 u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

„Ovaj datum je ujedno i tužan i radostan. Radostan – jer smo odbranili vjekovne srpske prostore, a tužan – jer je poginulo 4.000 vojnika čija su imena isklesana u spomen crkvi na Ravnoj Romaniji“, istakao je Dunjić.

On je konstatovao da i ovaj broj stradalih srpskih boraca demantuje tvrdnje sarajevskih, pa čak i pojedinih svjetskih medija da su „Srbi bili na brdima i granatirali Sarajevo“.

„Od osam brigada koje je imao Sarajevsko-romanijski korpus čak šest je bilo u nepovoljnom taktičkom položaju u odnosu na pripadnike takozvane Armije BiH. Od 20.000 vojnika, koliko je brojao korpus, poginuo je svaki peti što govori o težini brobe koja se vodila na ovim prostorima“, dodao je Dunjić.

Predsjednik Boračke organizacije Pale i član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina podsjetio je da je 16. juna 1995. godine pokrenuta najsnažnija ofanziva takozvane Armije BiH na pripadnike Vojske Republike Srpske na području ove regije.

„To je bila najsnažnija ofanziva, a bilo ih je više od 30 na području Sarajeva koja je imala za cilj da integriše snage korpusa takozvane Armije BiH i putem koridora do Goražda i Srebrenice na Drini načini tampon zonu prema Srbiji“, istakao je Parađina.

On je naveo da su u zoru 16. juna snage takozvane Armije BiH imale početne uspjehe na Zlatištu, ali brzom konsolidacijom srpskih snaga sve je vraćeno i stavljeno pod kontrolu.

Parađina je poručio da se moraju njegovati tekovine i čuvati vrijednosti proteklog Odmbrambeno-otadžbinskog rata jer su borci Republike Srpske najzaslužniji za njeno stvaranje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare