Obilježavanje nedjelje borbe protiv tuberkuloze

0

Crveni krst Republike Srpske danas počinje da obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze, koja će trajati do 21. septembra, a ovogodišnji slogan je „Zaustavimo tuberkulozu“.
Prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, u prošloj godini registrovano je ukupno 378 pacijenata za koje je utvrđeno da boluju od tuberkuloze, od čega 231 muškarac i 147 žena. Među pacijentima je bilo čak 346 novooboljelih.

Crveni krst u narednih sedam dana želi da što detaljnije informiše stanovništvo o tuberkulozi da bi na vrijeme mogli prepoznati simptome i javiti se ljekaru jer je njeno liječenje najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.

Opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta će sa svojim volonterima dijeliti edukativno-propagandni materijal na info štandovima, gdje će prodavati i markice Crvenog krsta.

Biće vršena i prodaja poštanskih markica posredstvom Pošta Srpske, a prihod će biti upotrijebljen za realizaciju aktivnosti u okviru Programa borbe protiv tuberkuloze.

Cilj je podizanje svijesti o tuberkulozi i promjeni stavova i ponašanja u vezi sa tuberkulozom, posebno kod ugroženih grupa stanovništva – raseljenih lica, Roma, učenika u osnovnim i srednjim školama.

Zbog toga je potrebno unaprijediti njihova znanja, obaviještenost, stavove i ponašanja u vezi ove bolesti.

U školama, na fakultetima i mjesnim zajednicama biće organizovana predavanja o ovoj bolesti, posjete oboljelima u bolnicama, stacionarima i na kućnom liječenju, a u saradnji sa ljekarima domova zdravlja organizovani pregledi stanovništva u udaljenim ruralnim područjima, kao i alternativnim centrima.

Tuberkuloza je hronična zarazna bolest koja i dalje predstavlja važan uzrok prerane smrti i u zemljama u razvoju i u industrijski razvijenim zemljama. Iako smrtonosna, ako se na vrijeme prepozna i liječi, tuberkuloza je u potpunosti izlječiva, može se spriječiti i kontrolisati.

Crveni krst Republike Srpske saopštio je da su lijekovi besplatni, te da liječenje traje od šest do osam mjeseci za senzitivnu i 18 do 24 mjeseca za multirezistentnu tuberkulozu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare